Премиер и министри си противоречат за магистрала "Тракия"

Премиер и министри си противоречат за магистрала "Тракия"

Министър-председателят Сергей Станишев и министрите на регионалното развитие и транспорта Асен Гагаузов и Петър Мутафчиев се разминаха в изказванията си за предложението на Националната агенция “Пътна инфраструктура“ (НАПИ) магистрала "Тракия" да се строи с пари от европейските фондове, а проектът да се контролира от Брюксел. В събота премиерът заяви пред Дарик радио, че се водят преговори с Европейската комисия по нейна инициатива, част от парите по Оперативна програма "Транспорт" да отидат за дострояването на "Тракия".

Няма как средства от европейските фондове, предназначени за автомагистрала "Струма", да се пренасочат за магистрала "Тракия" заяви пък в понеделник министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов пред журналисти в Благоевград. Преди него транспортният министър Петър Мутафчиев съобщи, че такъв вариант не се обсъжда и настоява оперативната програма да се изпълнява във вида, в който е приета.

Изявлението на Гагаузов идва няколко дни след като от НАПИ, която е бенефициент по Оперативна програма "Транспорт" (ОПТ), обявиха, че искат пари, предназначени за отсечки от магистрала "Струма" (Долна Диканя – Кулата), да се отидат за дострояването на "Тракия". Според ведомството, за две от отсечките на "Струма", за която от ЕС дават 600 млн. евро, няма дори и проектна готовност. Затова от агенцията предлагат парите да се пренасочат към пътя София – Бургас, а дострояването на "Струма" да стане през следващия програмен период на ЕС – 2014 – 2020 г. От НАПИ предлагат още строежът на "Тракия" да започне с пари от бюджета, които по-късно ЕК ще възстанови, когато мине процедурата по промяна на оперативна програма "Транспорт".

Според Гагаузов обаче това е невъзможно поради факта, че парите, определени за строежа за автомагистрала "Струма", няма да са достатъчни за изграждането ѝ.

"Подобни твърдения (за строежа на "Тракия" с пари от еврофондовете) се появиха от ръководството на НАПИ, но решенията не се взимат оттам. От друга страна нямам информация министърът на транспорта да обмисля подобни промени”, коментира още Гагаузов.

Той допълни, че всички обекти, финансирани по Оперативна програма "Транспорт", са предварително определени и не подлежат на корекции.

Миналата седмица от НАПИ заявиха, че ще внесат предложението си за промяна на програмата до Управляващия орган на ОПТ в транспортното министерство. Ако от там одобрят варианта, това трябва да стори и Министерски съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?