Премиерът: Престъпление е да няма втори лифт на Банско, но няма да има дарове за олигарсите

Решил да събере инвеститори и екозащитници за Банско "вместо да си бият каските"

Премиерът: Престъпление е да няма втори лифт на Банско, но няма да има дарове за олигарсите

Премиерът Бойко Борисов заяви, че е "изключително "за" построяването на втори лифт на Банско и считам, че е престъпление да го няма". В същото време обаче, заради безпокойство на екоорганизациите за някои други части от курорта, които ако бъдат подписани по начина, който се предлага, би могло да застрашат природата, решил да даде последен шанс на двете спорещи страни.

"Помолих министърката (на околната среда и водите Ивелина Василева) да ги срещне и да направят публичен дебат. Ако трябва да се преразгледа концесията, да се преразгледа. Но не мога да допусна да има подобни негативи в обществото и да се счита, че на даден олигарх или на който и да било се дава нещо даром от държавата", каза той късно вечерта в четвъртък при завръщането си от посещение в Палестина и Израел.

"Личните взаимоотношения между собствениците на Банско и тези организации създават такъв шум в обществото, толкова негативна енергия се изсипва, че аз по никакъв начин не желая да замеся правителството с която и да е от двете страни", допълни министър-председателят.

Дебатът за ски концесията на Банско насрочен за 7 март

Наредената от премиера Бойко Борисов публична среща, на която да се дискутират въпросите в управлението на ски зоната Банско в контекста на концесионния договор, ще се състои на 7 март, съобщиха от Министерството на околната среда и водите в петък.

По покана на екоминистъра Ивелина Василева ще са съберат всички заинтересовани страни, за да се опитат да намерят консенсусно решение за ски зоната. В дебата се предвижда да се включат министрите на регионалното развитие Лиляна Павлова, на туризма Николина Ангелкова, на икономиката Божидар Лукарски, на спорта Красен Кралев, председателите на ресорните парламентарни комисии, представители на неправителствения сектор, на община Банско и на концесионера "Юлен“ АД.

"Затова им казах или да се съберат - договорът, ако не ме лъже паметта, е от 2001 г., първо Иван Костов е бил премиер е започнал, после Долорес Арсенова (екоминистър в кабинета на НДСВ – б.ред.) и така нататък правителство след правителство. Явно има нещо, което смущава министерствата, за да не подпишат този договор", добави премиерът имайки предвид явно промени с подписания с фирмата "Юлен" договор за концесия на защитени територии от националния парк "Пирин" за нуждите на ски зоната "Банско".

Последно предложените корекции от създадена миналия януари междуведомствена група предвиждат повишаване на концесионната такса, плащана на правителството, но и разширяване на ползваните от собственика на ски съоръженията площи и опрощаване на извършени вече нарушения. Те трябваше да влязат за одобрение в Министерския съвет, след като политическият Съвет за развитие миналата седмица подкрепи разширяването на ски концесията. Решението обаче бе спряно от премиера https://www.mediapool.bg/strah-ot-obvarzvane-s-oligarhiyata-vazpira-premierskoto-da-za-ski-kontsesiyata-nad-bansko-news245996.html с мотива "не мога да приема правителството да бъде обвързвано с твърдения, че помага на някой олигарх".

"Ние дадохме близо 6 млн. лева да защитиме дърдавеца или една водоплаваща птица. С година забавихме магистрала "Хемус", заради щъркеловото гнездо - да си излюпят птичетата. Навсякъде сме направили тунели за констенурки, за мечки, за вълци, за лисици съответно стени огромни и мрежи, които крадат за съжаление, но пазиме и птичките", каза още Борисов.

По думите му трябва "в една спокойна обстановка да се защити и бизнесът, и туризмът, и да се гарантира природата".

Попитан дали трябва да се преразгледа концесията, той заяви, че може и да се предоговори.

Не мога да соча с пръст Делян Пеевски и Валентин Златев, каза на следващия ден в парламента пред журналисти Борисов в отговор на въпрос с какво са лоши двамата, за да се спрат редица обществени поръчки заради съмнения, че свързани с тях фирми участват в тях.

"Това, че фирми, които вие медиите свързвате с тях, бяха извадени от обществените поръчките, не мога да ги посоча с пръст”, посочи премиерът. "Фактите са, че за 1.7 млрд. лв. са спрени поръчки. За близо три милиарда контрабанда е спряна и парите са влезли от бюджета“, допълни той.

На въпрос защо при 3 млрд. няма арестувани, премиерът отговори, че тогава не е имало бюро. "Сега с бюрото всеки камион, всеки кантар, всичко се наблюдава. Като се направи тази превенция, парите си идват в бюджета. Сутринта правихме голяма среща на бюрото и за новия Закон за борба с корупцията по високите етажи със специализирания съд, прокуратурата и комисията по конфискация – всички те да участват в различните закони и съм убеден, че ще предложим нещо много действено“, обясни той.

Борисов приветства започналото от Комисията за защита на конкуренцията разследване на картел, свързан с цените на горивата. Премиерът коментира, че проверките ще продължат, защото констатациите са в унисон със съмненията, които правителството има още от лятото на миналата година.

"Започват проверки, те ще бъдат много обстойни, защото това са публични компании и всички трябва да бъдат много внимателни в изказванията си по тях, защото, и санкциите за картел, ако се докаже, са огромни. Много внимателно човек трябва да си пести и думите, защото имат и много могъщи адвокати. Но, така или иначе това, което някой от вас едва ли е вярвал, че ще се случи, сега е факт. Може би "вятърът на промяната", който са усетили в правителството, е повлияло и на тях. Това е в рамките на шегата, защото това е една независима организация и ние нямаме никаква роля в нейните решения", каза Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес