Екоминистерството е разрешило нови 8 квартала с 40 хил. легла в Банско

Екооценка не е правена, природозащитници готвят протести

Екоминистерството е разрешило нови 8 квартала с 40 хил. легла в Банско

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ предупреждава, че екоминистерството без екологична оценка разрешава застрояването на град Банско с още 8 селищни образувания с капацитет за допълнителни 40 хиляди легла.

Така обитателите на Банско могат да достигнат до 60 хиляди души в пиковите моменти. В същото време новата пречиствателна станция на града, която в момента се изгражда, е с капацитет за 30 000 еквивалент жители.

Някои от новите квартали граничат с Национален парк "Пирин". В един от тях е замислено да се сложи и долна станция на неразрешената втора кабинкова линия за ски зона Банско, която по закон няма как да бъде изградена легално.
 
Регионалната инспекция по околната среда и водите в Благоевград е одобрила за застрояване без екологична оценка тези нови 2600 декара край Банско.

Само в тези осем селищни образувания се очаква новата застроена площ да достигне 3 милиона кв.м, от която 750 000 кв.м вече са построени.

През последните 15 години Банско се разрасна като град от малко с над 9000 души население до курортен комплекс с около 20 хиляди легла.

Ски зона Банско, построена с концесия върху изключителната държавна собственост, каквато е Национален парк "Пирин", е била разчетена за тези първоначални 9000 души.

Това увеличаване на застроените площи в Банско не е обвързано с потенциала на града – даже оптимистичната прогноза за брой на жителите на Банско, разгледана в Общия устройствен план на общината, предвижда намаляване на настоящите жители до 2035 г., посо'lат от коалицията.

Съответно натискът да се позволи застрояване на Национален парк "Пирин" се увеличава. Съгласно готвения нов план за управление на парка се предвижда увеличаване с 14 пъти на зоната за ново строителство в сърцето на планината, както и промишлен дърводобив и сеч върху 60% от територията на националния парк при 0% сега, предупреждават от неправителствената организация.

Коалицията "За да остане природа в България“ ще обжалва решението на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Благоевград пред министъра на околната среда и водите заради нарушаване на Закона за опазване на околната среда.

Природозащитниците готвят национален протест срещу разрушаването на уж защитената природа на България.

Към момента няма официална позиция от Министерството на околната среда и водите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?