Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Екозащитници призоваха кабинета да не подарява Пирин на #КОЙ

6 коментара
Екозащитници призоваха кабинета да не подарява Пирин на #КОЙ

Природозащитници призоваха правителството да отхвърли проекторешението за изменение на концесионния договор за ски зона Банско, което се очаква да бъде внесено за разглеждане и одобрение в Министерския съвет, след като миналата седмица Съветът за развитие одобри намерението за разширяване на ски концесията. Според екокоалицията "За да остане природа в България", ако бъде прието изготвеното миналата пролет предложение да предоговаряне на концесията за ползване на защитени територии от националния парк "Пирин" като се вдигне възнаграждението за държавата, но се опростят нарушенията и се позволят нови строежи, това ще е подарък за #КОЙ.

Организацията настоява министрите да гласуват против промяната и да вземат решение да се изиска от държавните институции възстановяване на държавната собственост върху обектите от концесията с актове за държавна собственост, нанасянето на цялата ски зона в кадастралните карти на Община Банско и при потвърждение на всички данни за драстични нарушения на коцнесионния договор, той да бъде прекратен.

Коалицията предупреждава премиера Бойко Борисов, че ако се одобри разширената ски концесия, ще бъде узаконено едно от най-големите престъпления срещу природата в България. "Това ще е сигурен знак, че законите в държавата не важат за олигарсите, които се крият зад офшорките, притежаващи концесионера "Юлен" АД, и че държавата работи в тяхна полза", посочват екозащитниците в своя позиция.

Според тях правителството може да прекрати концесията на основание чл. 12, ал. 5 от договора за ски зона Банско, който позволява подобни действия при съществено неизпълнение на задълженията на концесионера. А те са няколко, посочват от "За да остане природа..."

Екозащитниците обясняват, че концесионерът е нарушил едно от основните си задължения - да не допуска увреждане на обекта на концесията Пирин. Геодезично замерване на ски зоната, възложено от Министерство на околната среда и водите през 2010 г., разкрива, че концесионерът е застроил без разрешение и съответно увредил 60 % по-голяма площ от разрешената по концесионен договор (т.е. 158 ха вместо разрешените 99.55 ха). Става въпрос за лифта "Железен мост-Платото“, ски пистите "Платото-север“, "Стражите“, "Шилигарник 2“, ски пътищата до Банско, водохващанията и водоемите за изкуствен сняг по р. Бъндерица и др. Противозаконното увреждане на защитени територии представлява престъпление по чл. 278в от Наказателния кодекс, допълват от организацията.

Друго нарушение е изграждането след 2004 г. на десетки съоръжения, които нито са предвидени в концесионния договор, нито в териториалния устройствен план на общината от 2001 г. Това са новите лифтовете "Железен мост-Платото“, "Платото“, "Тодорка“, "Бъндеришка поляна-Коларски път“, ски пистите "Платото-север“, "Стражите“, "Шилигарник 2“, водоеми, ски пътища и други обекти. Лифтът "Железен мост-Платото“ и ски-пистите "Стражите“ и "Шилигарник 2“ са изградени дори извън границите на концесията, което е абсурдно нарушение на договора, довело до значително увреждане на Национален парк "Пирин" и заграбване на територии извън концесията, посочва екокоалицията. Според нея, прикриването на тези нарушения е станало като ски зоната не е отразена в кадастралните карти на общината.

Припомня се, че през 2014 г. Върховният административен съд отхвърля искането на концесионера за получаване на екосертификата EMAS на Европейската комисия заради "наличието на доказателства за извършени от "Юлен" АД нарушения, установяващи трайна тенденция към неспазване на нормативната уредба по околна среда“. Друг мотив са неразрешени жалби срещу значителното превишаване на концесионната площ и изключването на ски зоната от обекта на световното наследство на ЮНЕСКО поради увреждане на уникалната природа на Пирин.

Концесионерът е нарушил и клаузата от договора, която му забранява да прехвърля права и задължения на трети лица, а по данни на Сметната палата лифтовете "Платото“, "Чалин валог“, "Тодорка“ и др. са прехвърлени в полза на офшорната компания "Маренго трейдинг“.

Пак според доклад на Сметната палата, в периода 2002-2011 г. концесионерът се е опитал да скрие изплащането на 562 494.44 лв. към концесионните възнаграждения. Отделно от това, през 2009-2011 г. от Националната агенция по приходите (НАП) са установени случаи на двойно счетоводство при продажбата на ски карти, като държавата и към настоящия момент не е на ясно каква част от приходите на концесионера се получават директно на сметките на офшорната компания "Маренго трейдинг“ извън България и съответно се скриват при изчисляването на концесионните възнаграждения.

"Юлен" не спазва и договорното задължение да запази съществуващите преди концесията преференции на студентите, учениците и преподавателите при ползване на ски пистите. Съгласно ценоразписа, за преподавателите няма никакви преференции, а за студентите преференциите от близо 50 % от цената на картите са занижени до под 10%, посочват екозащитниците.

Според тях междуведомствената работна група, създадена в началото на 2015 г. да предложи вариант за предоговаряне на концесията, е изготвила поръчков доклад и проекторешение на Министерски съвет за промяната на контракта в полза на концесионера-нарушител. Вместо да информират Министерски съвет за драстичните нарушения на концесионния договор, държавните експерти заблуждават от началото на 2015 г., че концесионният договор бил неясен и това е довело до проблемите с концесията, посочват от организацияа..

"Поръчковият характер на доклада на работната група и проекторешението на МС за изменението на концесионния договор се изобличават най-добре от факта, че вместо мерки за установяване на законността, площта и собствеността на всички обекти в ски зона Банско, се предлага директно изменение на концесионния договор", обяснява екокоалицията..

Тя припомня, че изменението предвижда основно десетократно увеличение на концесионната площ от 99.55 ха до 1069.58 ха, с което се узаконява незаконното надвишаване на досегашната концесионна площ с 60% и се дават права за застрояване върху нови площи от парка, включително извън границите на досегашната концесия, което е не само нарушение на чл. 21 от Закона за защитените територии, но и нарушение на конкурентните правила.

Доколкото това решение на Министерски съвет представлява държавна помощ, то за тази помощ следва да бъде информирана Европейската комисия, за да се прецени нейната законосъобразност, посочват още природозащитниците, които заявиха, че ако правителството не вземе мерки, ще сезира Брюксел за нарушенията в ски зоната.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Калико Джо
  #6

  Концесионери-мафиоти!

 2. al bundi
  #5

  Всички паркове в България са държавна собственост, така че няма кой и какво да подарява на тякой

 3. И какво от това
  #4

  Да не го подарява на КОЙ! А на КОЙ да го подари? То при 10% корпоративен данък, всичко що не е държавно си е подарък! След това защо нямало пари за опазване на природата, за инфраструктура, за здраве и за качествено образование. Защо пенсиите са в мнозинството си мизерни, защо няма пари и за модерни оръжия!

 4. join_alex
  #3

  каквото и да се построи там отива за държавата и респективно следващия концесионер, нищо не се подарява на никой, стига с лъжите

 5. mnogo grozen
  #2

  Зелените пак се възползват от незнанието на хората. Интересно как Пирин се подарява като е паркът е публична държавна собственост и приватизацията е забранена? И как целият парк е подарен като ски зоната е само 1% от парка>

 6. jivka65
  #1

  А #КОЙ плаща на екозащитниците?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.