Радан Кънев: Задвижването на новия план за Пирин без екооценка е пример за корупция и безотговорност

Радан Кънев: Задвижването на новия план за Пирин без екооценка е пример за корупция и безотговорност

Снощното решение на МОСВ за одобряване на плана за управление на Национален парк Пирин е скандал, престъпление срещу българската природа и удар по интереса на местните общности, заяви в петък лидерът на "Нова Република" и председател на ДСБ Радан Кънев.

Одобряването на план за управление на Национален парк без екологична оценка ще доведе неизбежно до жалби, ще падне в съда, ще забави плана с нови две-три години. Това са години, в които хората в Разлог, Кресна, Добринище няма да могат да развиват устойчив бизнес. Години, в които туризмът в Пирин ще остане монопол на една фирма, допълва той.

В позицията се казва още, че допускането на "контролирана" сеч в огромна част от парка е предаване на най-ценната българска гора в ръцете на дървената мафия. Решението на толкова болезнен и деликатен въпрос на тъмно, в навечерието на празници, е пример за корупция и безотговорност.

За нас от "Нова Република", опазването на българската природа е неделима част от родолюбието. Българската планина и гора са не само част от националния ни химн - те са в основата на националния ни идеал. Затова и една от точките на нашия Пакт за растеж без корупция е забрана за сеч на вековни гори в национални паркове, заявява Кънев.

Надявам се МОСВ незабавно да отмени незаконното си решение и да премине към екологична оценка, в диалог с местните общности, завършва той.

Реакцията е по повод решението на служебния екоминистър Ирина Костова да даде картбланш на спорния проект за план за управление на националния парк Пирин без екооценка. В четвъртък, в края на последния работен ден преди почивните дни тази седмица, тя допусна и неговото предварително изпълнение. Решението е публикувано на сайта на МОСВ. То подлежи на обжалване в срок от три календарни дни от съобщаването му, т.е. до 5 март. Тъй като последният възможен срок е в почивния неделен ден, то актът все пак ще може да бъде обжалван и на 6 март.

Иван Радев от коалицията "За да остане природа в България" заяви пред "Дневник", че решението ще бъде обжалвано. Освен това природозащитниците предвиждат и протестни действия, които ще станат известни в понеделник.

"Бързането и най-вече приемането на решения преди почивни дни може да се обясни единствено с желание обществеността да не забележи, че се обслужват олигархически и корупционни интереси на кръга, който от години се опитва да застрои обекта от световното природно наследство на ЮНЕСКО. Няма как да е случайно, че решения с тридневен срок за обжалване се взимат точно преди три почивни дни", се казва в разпространена позиция на "За да остане природа в България".

Само преди два дни коалицията от неправителствени организации и граждански групи призова служебния премиер Огнян Герджиков да върне проектоплановете за управление на парковете Пирин, Витоша и Рила.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?