Не е нужна екооценка на плановете за управление на парковете, смята Нено Димов

Нено Димов, сн. БГНЕС

Плановете за управление на парковете по принцип не се нуждаят от оценка за въздействие върху околната среда, защото не са инвестиционни намерения. Това заяви министърът на екологията Нено Димов по повод решението на предшественика му да няма екооценка на плана за управление на Пирин, което след това бързо беше оттеглено заради обществено недоволство.

 

"Когато става дума по принцип за плановете за управление, трябва да е ясно, че плановете за управление нямат нужда от оценка на въздействието, защото те не са инвестиционни намерения. Планът за управление е рамка. В тази рамка могат да бъдат правени инвестиционни предложения и тези инвестиционни предложения могат да бъдат - и само те, поставени на оценка на въздействието върху околната среда. Екологична оценка се прави на нещо, което ще промени средата. Тоест искате да направите лифт, писта или нещо от този род - това е дейност, която ще промени. Самият план за управление не променя нищо", заяви Нено Димов пред БНР.

 

Той не отговори дали ще разпореди да не се прави екооценка на плана, защото в момента се очакват решенията на съда по заведените жалби от различни организации.

Нено Димов не отговори еднозначно дали ще допусне и изграждането на втора кабинкова линия над Банско. Вместо това обясни, че ще търси баланса между опазването на околната среда, повишаването на качеството на живот и икономическото развитие.

Чистотата на водата и качеството на въздуха са сред основните приоритети на новия екип на екоминистерството, каза Нено Димов.

Той припомни, че правителството отпусна 2 млн. лв. за решаването на проблема с "урановата" вода в Хасково и съобщи, че Столичният общински съвет взел решение в четвъртък да има безплатен градски транспорт в дните, в които се очакват по-високи нива на замърсяване. Такова решение все още не е взето от общинските съветници. То е заложено в Програмата на Столична община за решаването на проблема с мръсния въздух в София, но тя все още не е одобрена. Очакванията са това да се случи в четвъртък.

Нено Димов заяви, че към момента няма данни в Министерството на околната среда и водите да са получавани нерегламентирани бонуси.

Споделяне

Още по темата

Още от България