Решението за Пирин предизвика първи протест срещу служебен кабинет

Премиерът твърди, че решението на МОСВ не е окончателно, а "помислите" на екозащитниците били подозрителни

Решението за Пирин предизвика първи протест срещу служебен кабинет

Служебният премиер Огнян Герджиков се опита да успокои, че решението на служебния екоминистър Ирина Костова да даде зелена светлина за управление на парк "Пирин", което предвижда застрояване на парка, не е окончателно. Според него е "много рано да се говори за нещо нередно", а екоактивистите били толкова активни в протестите, че имало подозрения в "чистотата на помислите им".

Протест обаче ще има и той вече е насрочен за 18 ч. на 6 март. Фактът, че решенията на министър Костова бяха взети и публикувани точно в последния работен ден тази седмица преди националния празник, предизвика съмнения, че това се прави с цел да се затрудни максимално обжалването, тъй като срокът е три календарни дни.

"Това е един проектоплан. Той подлежи на внасяне във Висшия експертен екологичен съвет, в него се поканват всички заинтересовани лица, включително екологичните организации, които могат да си представят своите възражения. Всичко това подлежи на дебатиране. След което ще се излезе с окончателен проект за план, който да се внесе в Министерския съвет за одобрение. Ние сме в една процедура и законът е спазен без никакви отклонения от него. Много е рано да се говори за нещо нередно, след като всичко е в още един процес", коментира Герджиков в неделя пред БНР.

"Екозащитниците са много силни в протестите. Толкова са активни на моменти, че събуждат подозрение в чистотата на техните помисли. Би трябвало да си дават сметка, че в развитие държави като Австрия, Швейцария, Италия, Франция има стотици влекове и лифтове, а у нас не се позволява още един лифт на Банско, където има великолепни условия за ски туризъм. Ние изоставаме от Европа в това отношение", смята той.

"Нова Република" призова президентът да отмени незаконното решение на МОСВ

Лидерите на надпартийната платформа "Нова Република" Радан Кънев и Трайчо Трайков изпратиха в неделя писмо до президента Румен Радев, с което го призовават да използва правомощията си за отмяна на незаконното решение на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за одобрение на Плана за управление на Национален парк "Пирин" без екологична оценка. Напомнят му също, че конституцията му дава право да смени всеки един министър от служебното правителство.

"Да, България": Олигархията получи Пирин с подпис на министър Ирина Костова

"Служебното правителство отвори пътя за голяма сеч и застрояване в Национален парк "Пирин". С подпис на министър Ирина Костова - без санкция от парламент, олигархията получи Пирин", се заявява в позиция на коалиция "Да, България", която насърчи привържениците си да се включат в онлайн петицията до министър-председателя.

 

И "Нова Република", и "Да, България", призоваха симпатизантите си да се включат в протеста, който, по думите на Радан Кънев, да е "без партийни символи, без партийна агитация. Всички заедно като българи да защитим българската природа от мафията и да дадем шанс на честния местен бизнес да се развива свободно".

"За да остане природа": Използваха националния празник, за да пожертват Пирин

Коалицията "За да остане природа в България" алармира, че националният празник 3 март и почивните дни около него бяха използвани от служебното правителство, за да пожертва Национален парк Пирин.

С две изненадващи решения в навечерието на празника служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова направи сериозна крачка към застрояването на планината. На 1 март Костова се разпореди, че няма нужда от екологична оценка за проекта за нов план за управление на националния парк.

Освен че е абсурдно документът, който определя бъдещето на един от трите национални парка в България, да не бъде подложен на такава оценка, това решение е в разрез със законите на страната, посочи коалиция от неправителствени организации и граждански групи. И уточни, че в Закона за опазване на околната среда и в Закона за биологичното разнообразие ясно се посочва кога екологична оценка е необходима.

Въпреки това МОСВ решава, че не трябва да се прави оценка, тъй като "няма вероятност да се окаже значително отрицателно въздействие върху околната среда и човешкото здраве".

Дали това е така, питат от "За да остане природа", при положение, че проектопланът позволява строителство върху 12.5 пъти по-голяма площ от досегашната и сечи в горите върху 60% от площта на парка.

Нещо повече, МОСВ потъпка решението на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО от лятото на миналата година, когато недвусмислено прие, че новият план за Пирин задължително трябва да бъде подложен и на екологична оценка, и на оценка за съвместимост със целите на Натура 2000.

За да е още по-абсурдна ситуацията, на 2 март, в края на последния работен ден, министър Костова подписа ново решение, предвиждащо предварително изпълнение на собственото ѝ решение от предния ден. А тази стъпка цели да отнеме възможностите за изява на гражданско мнение и на независима институция като съда. Костова се мотивира, че е нужно решението ѝ за липса на необходимост от екологична оценка да влезе в сила максимално бързо "с цел защита на особено важни държавни и обществени интереси и осигуряване живота или здравето на гражданите".

Онлайн писмо до Герджиков да спре решението

Коалиция "За да остане природа в България" пита: как екологичната оценка би застрашила живота или здравето на гражданите? И какви са тези държавни и обществени интереси, които твърди, че защитава министърът, при положение, че близо 70 хиляди души вече изпратиха имейли до служения премиер Огнян Герджиков с искане проектът за нов план да не бъде приеман в настоящия му вид?

Инициативата продължава и всеки, който желае да даде гласа си за Пирин, може да направи това на: wwf.bg/pirin

"До приемането на нов план за управление, продължава да действа старият, който предвижда значително по-сериозна защита на природата в Пирин. Бързането и най-вече приемането на решения преди почивни дни може да се обясни единствено с желание обществеността да не забележи, че се обслужват олигархически и корупционни интереси на кръга, който от години се опитва да застрои обекта от световното природно наследство на ЮНЕСКО. Няма как да е случайно, че решения с тридневен срок за обжалване се взимат точно преди три почивни дни", се заявява в позицията, публикувана преди два дни на сайта на "За да остане природа в България".

Ситуацията напомня действията на правителството в съседна Румъния, което прие указ за амнистия на корумпирани политици през нощта, с надежда обществото да не забележи. Всички знаем какво последва, заявяват природозащитниците и призовават министър Костова и кабинета незабавно да преразгледат спорните решения по този толкова важен за българите въпрос.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?