Президентът иска обяснение от Каракачанов защо е пратил армията да издирва престъпник

Красимир Каракачанов, сн.БГНЕС
Президентът и върховен главнокомадващ Румен Радев е поискал обяснение от военния министър Красимир Каракачанов на какво основание е изпратил армията да участва в издирването и арестуването на обвинен за убийство. Каракачанов потвърди за писмото и каза, че в понеделник ще му отговори.
 
Военният министър отново защити пред бТВ решението си да включи специалните части на армията в полицейска операция. Каракачанов отхвърли и критиките, че е взел решението зад гърба на началника на отбраната ген. Андрей Боцев.
 
”Какво значи да съм направил нещо зад гърба? Тъй като се намирах извън София, съм издал  заповедта устно. Освен министър на отбраната, аз съм и вицепремиер, отговарящ за обществения ред и сигурност. Убеден съм, че при опазването на обществения ред армията трябва да участва”, каза военният министър.
 
Той разказа, че миналата събота му се е обадил зам.-министър на вътрешните работи, който е поискал съдействие от специалните сили.
 
”Разпоредих на командира на 68-а бригада ”Специални сили” да съдейства на органите на реда”, отбеляза той.
 
Каракачанов допълни, че заповедта е била за съдействие извън градовете. ”В горите специалните сили са много по-добре обучени от полицейските части”, каза той.
 
Обявеният за убийството на съпругата си Георги  Генов (44 г.) бе задържан в понеделник сутринта във вила в района на язовир "Тополница" край село Мухово (община Ихтиман) след няколкодневно издирване.
 
”Някой знае ли какво точно ще извърши този човек, при положение че 18 часа след извършването на престъплението успешно се укрива? Оказа се, че е охранител. Извършва брутално убийство в центъра на български град. В закона за противодействие на тероризма една от дефинициите за тероризъм е този, който създава смут и страх в населението”, посочи Каракачанов.
 
От Министерството на отбраната по-рано обясниха, че армията е била изпратена да участва в операцията по ареста на основание чл. 57 от ЗОВС, който е променен миналата година и дава възможност въоръжените сили да оказват съдействие на органите за сигурност в борбата им срещу разпространяване на оръжия за масово унищожение, незаконен трафик на оръжие, тероризъм и други.
 
Армията разполага и с широки правомощия по Закона за противодействие на тероризма от миналата година.
 
Въпрос на тълкуване е дали случаят с издирването и ареста на 44-годишния Георги Генов попада в тези разпоредби. 
 
"Ако беше взел заложник или беше убил още някой, същите тези хора, които сега ми задават тези глупави въпроси, щяха да зададат въпроса, а защо армията и специалните сили, които са били на 20 км от там, не са оказали съдействие на органите на реда и се е стигнало до още престъпления. Аз съм преценил, аз си нося отговорността”, посочи министърът.
 
По думите му армията не е институция, която стои само зад оградата на поделението.
Споделяне

Още по темата

Още от България