Президентът обвини кабинета в "дефицит на държавническо мислене" заради МиГ-овете

Президентът обвини кабинета в "дефицит на държавническо мислене" заради МиГ-овете

Президентът Румен Радев отново нападна изпълнителната власт заради липсата на ясни ангажименти за купуване на нови изтребители и плановете за ремонт на МиГ-29.

"Има дефицит на стратегическо и държавническо мислене по отношение на секторите "Сигурност" и "Отбрана". Има харчене на парче, няма ясно фокусирана визия как да се изграждат способности и съвместимост с нашите партньори поне за 10-15 години напред. За мен тенденцията на една абсолютна разпиляност все повече набира скорост", каза Радев.

В сряда правителството одобри предоставянето на 20 млн. лева на Министерството на отбраната за ремонт на старите съветски изтребители МиГ-29. В понеделник Министерството на отбраната обяви поръчка за интегрирана логистична поддръжка на същите самолети за четири години, като прогнозната ѝ стойност е над 81 милиона лева без ДДС. МО ще изпрати покана само до руската корпорация ”РСК МиГ”, която е фирмата производител и държи лицензите за ремонтите на МиГ-овете.

Това ще и най-сериозната инвестиция в бойната авиация на фона на проекта за покупката на нови съвместими с НАТО изтребители, чието бъдеще е все по-неясно. Два дни след пускането на поръчката правителството отпусна 20 млн. лв допълнително за бойната авиация.

Президентът каза, че ще постави тези въпроси на предстоящия на 9 януари Консултативен съвет по националната сигурност. Радев коментира, че министърът на отбраната е поставен в трудна ситуация и все повече започва да го осъзнава.

"Надявам се да има разум и при инвестициите за Миг-29, те са наложителни, но може много да се коментира в какви параметри, водещото трябва да бъде новата техника, там да бъде приоритетът", каза държавният глава.

Той изрази надежда управляващите да си отговорят дали процедурата за корабите отговаря напълно на всички принципи за прозрачност, обективност и конкурентност.

Сделката за покупката на два нови военни патрулни кораба за около 820 млн. лева (с ДДС) е на финалната права и до края на годината може да бъде подписана. Поръчката бе спечелена от варненската фирма МТГ "Делфин" АД, която се оказа единствената, подала оферта.

"Не искам да се вкарвам в тая темата, защото конституцията е ясна, политическите решения се вземат от правителството", бе лаконичният коментар на премиера Бойко Борисов, направен пред журналисти в Брюксел.

Споделяне

Още по темата

Още от България