МВР очаква 684 бежанци от ЕС, Германия е поискала да си върнем 2 775

Президентът предупреди за международен скандал, ако армията поеме охраната на границата

Вътрешният министър се закани до седмица да изтегли командированите там полицаи

Президентът предупреди за международен скандал, ако армията поеме охраната на границата

Президентът Росен Плевнелиев остро разкритикува искането на МВР военни да се включат в охраната на границата с Турция, а казусът допълнително се заплете от заканата на вътрешния министър Веселин Вучков да изтегли командированите там полицаи до края на следващата седмица.

"Идеята за участието на Българската армия в опазването на границата с Турция е меко казано недобра, да не кажа, че тя може да се превърне в много сериозен външнополитически проблем за България. Тя ще предизвика международни имиджови проблеми за България и бих посъветвал правителството да намери най-смисленото решение", заяви президентът Росен Плевнелиев във вторник.

В качеството си на главнокомандващ той каза, че няма да допусне "армията да застане на границата, а от другата страна да няма армия".

"Представете си какъв дипломатически скандал ни очаква, ако се окаже, че ние пазим границата си с една съюзническа държава, каквато е Турция, с войници, с БТР-и, с техника", заяви Плевнелиев.

Той препоръча МВР трябва да намери сили и ресурси или да му бъдат осигурени, ако ведомството не може, за да се справи със ситуацията.

По закон за охраната на сухопътната граница се грижи в МВР. От началото на годината охраната на границата от страна на Турция е поета от гранични полицаи.

В края на декември вътрешният министър заяви след оперативно заседание при премиера Бойко Борисов, че от 1 март Министерството на отбраната ще поеме транспортирането на граничните патрули с по-сигурни машини и специални водачи. Той изрази надежда, че военните ще се включат и в съвместни патрули. След като въпросът бе обсъден и на среща при вицепремиера Меглена Кунева в понеделник, министърът на отбраната Николай Ненчев каза, че армията няма как да участва с личен състав, но ще окаже всякаква логистична помощ, от каквато има нужда.

Очаква се правителството до две седмици да представи план за овладяването на ситуацията предвид очакваното засилване на миграционния натиск към България през пролетта, като за целта две работни групи с представители на различни министерства ще търсят възможните решения.

МВР ще изтегли от границата командированите полицаи

Вътрешният министър Вучков продължи да настоява за помощ от армията в охраната на границата и във вторник заяви, че до края на следващата седмица ще изтегли командированите там около 900 полицаи от вътрешността на страната, които не са подготвени за такава работа и животът им е подложен на риск. Вучков настоява да се назначат 700 души към Гранична полиция, но засега не е ясно дали това може да случи толкова бързо.

"Първо, няма безопасни условия на труд на самите полицаи, нещо, което е видно от многото репортажи, които вие също направихте. Второ, поражда се проблем с криминогенната обстановка вътре в страната. Тази операция в този ѝ вид трябва да спре и тя приключва. До края на другата седмица всички униформени полицаи, които са командировани от вътрешността на страната се прибират в своите районни полицейски управления... В момента те не работят по преписките, трупат огромно количество извънреден труд, не могат да си вземат отпуските и престъпността надига ръст. Така че те ще си работят за това, което са назначени", заяви Вучков пред Нова телевизия.

Той предложи да бъдат назначени допълните 700 души в Гранична полиция – 500 на трудов договор и 200 държавни служители.

"Но това отнема време. Ще дойде лято и есента – едва тогава те ще могат да започнат патрули на българо-турската граница. Затова продължавам да твърдя, че най-напред трябва да направим пътища. Тук, Министерството на земеделието ще ни направи, както и няколко общини – те са 5 на брой, и след това да ползваме съвместно усилията на Българската армия", каза Вучков.

Предстои в граничните зони ще бъдат изградени и 110 км чакълирани пътища, които попадат в горския фонд и могат да бъдат направени от земеделското министерство.

МВР очаква на първо време 684 бежанци от ЕС

Освен очакваното засилване на миграционния натиск към България от Турция, е възможна и нова бежанска вълна към България от страни членки на Европейския съюз - хора, които са регистрирани или получили статут у нас, но след това са заминали на Запад и са засечени от властите в други държави в ЕС. Според тиражирана в последните дни информация става дума за 7500 сирийски бежанци. Според информация в български медии, появила се в последните дни, Германия, Австрия и Унгария са сигнализирали българските власти, че искат да върнат 7500 бежанци.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обясни, че България е потвърдила, че ще приеме обратно 684 души.

"Тук има известни неточности, защото в крайна сметка цифрата 7000, която общо взето се тиражира, всъщност това са запитвания от държави членки за цялата 2014-а година по различни казуси и въпроси, свързани с установени на тяхна територия чужденци. Такива са данните. Ние за миналата година имаме върнати или реализирани 184 лица, а имаме и 684 потвърдени лица, но те още не са ни върнати. Намират се в неизвестност", обясни Лазаров пред БНР.

Германия е поискала България да си върне 2 775 бежанци

Германия не е отправяла ново искане към България за обратно приемане на бежанци, но през миналата година е поискала връщането на 2 775 сирийци, каза говорителят на германското вътрешно министерство Харолд Найманс пред Дойче веле.

Запитан дали в момента има актуално искане България да приеме обратно бежанци, той заяви: "Не ми е известно в това отношение да има някакво актуално развитие".

"По принцип нямаме данни, които биха ни възпрели да връщаме в България такива бежанци в съзвучие с Дъблинската конвенция. Основание да не връщаме такива бежанци бихме имали например, ако сме установили, че в България се допускат систематически грешки в процедурата за даване на убежище. Но такава информация няма, така че към българското правителство се отправят обичайните искания за обратно приемане на бежанци в съзвучие с Дъблинската конвенция”, каза говорителят на германското МВР Харолд Найманс.

Той уточни, че през 2014 г. към България е било отправено искане да приеме обратно общо 2 775 сирийски граждани, които са влезли на територията на ЕС през България.

Според съобщение на Министерския съвет от понеделник, през миналата година е имало общо 7851 запитвания от над 20 страни в ЕС за такива лица, като 6873 са за връщането им. България е дала 3613 положителни отговора според Дъблинския регламент.

Вицепремиерът Меглена Кунева обаче подчерта, че тези становища не означават автоматично връщане на бежанци. За 2014 г. са върнати в България едва 180 човека.

Харолд Найманс посочи пред Дойче веле, че германското вътрешно министерство не води статистика за общия брой на бежанците в Германия, които са влезли в ЕС през българската граница. В този смисъл, каза Найманс, не разполагаме и с информация дали броят на тези бежанци е нараснал през последните месеци.

На влизане в България като първа страна в ЕС бежанците биват регистрирани от гранична полиция, а потърсилите закрила се въвеждат в европейската система за пръстови отпечатъци Евродак. Според Дъблинския регламент, ако те бъдат заловени в други страни на ЕС, за тях се изпращат запитвания към първата страна на регистрация.

Споделяне

Още по темата

Още от България