Президентът спря нощните екскурзии на ученици

Президентът спря нощните екскурзии на ученици

Президентът Георги Първанов наложи вето върху превозите на деца в тъмните часове на денонощието и върна Закона за автомобилните превози за доработване, съобщиха в сряда от администрацията му.

Мотивите на държавния глава са, че след промяната се предвиждат различни задължения за българските и чужди превозвачи, което ги поставя в неравностойно положение. А след като е отпадната и административната отговорност за фирмите, които извършват такива превози през нощта, това практически ще затрудни и контролните органи да следят какви точно превози на деца се извършват.

След среща с народните представители от комисията по транспорт и телекомуникации, транспортният министър Петър Мутафчиев обяви, че следващата седмица ще бъдат предложени поправки в закона, с които изцяло ще се забранят нощните пътувания за ученици по време на екскурзии. Ведомството има готовност да предложи текст, при който трансферът от летището до хотел, в който могат да преспят, няма да се възприема като нощно пътуване. Такъв превоз ще може да важи само в рамките на общината и в текста, който ще бъде гласуван следващата седмица, няма да има записани ограничения за километрите. Според Петър Мутафчиев това е компромисният вариант между туроператори и обществената защита за здравето на децата.

По-рано през деня народният представител от БСП Радослав Илиевски каза, че депутатите от левицата до две седмици ще предложат промени в Закона за туризма, чрез които да се регламентира какво точно означава трансфер. Според Илиевски, докато не се направи това, децата ще продължават “да висят по аерогарите”.

Обвиненията в прокарване на лични интереси между депутати от управляващото мнозинство продължиха и в сряда. Депутатите се караха като хамали в парламента, обвинявайки се взаимно кой точно е предизвикал обществения скандал.

Радослав Илиевски, който е и заместник-председател на парламентарната комисия по транспорт и телекомуникации, представи пред журналисти днес стенограмата с последното обсъждане на промените в Закона за автомобилния транспорт в парламентарната комисия. Той се опита да докаже, че окончателно одобреният в пленарна зала текст не е бил гласуван в комисията по транспорт и е бил вкаран от председателя Йордан Мирчев (НДСВ) без знанието на останалите народни представители.

Илиевски непрекъснато се опитва да прокарва икономически интереси в законите, които се обсъждат в парламентарната комисия, отвърна на удара Мирчев. Той посочи, че при разглеждането на Закона за електронните съобщения, Илиевски е заплашвал депутатите с името на премиера Сергей Станишев за текстове, които депутатът от БСП се е опитал да прокара в интерес на GSM–оператор. А в Закона за движение по пътищата Радослав Илиевски искаше да пусне “тракторите и редосеялките да се движат безпрепятствено по републиканската пътна инфраструктура”, коментира Йордан Мирчев.

Самият Илиевски беше попитан от колегата си Иван Иванов (ДСБ) дали с гласуването си “за” отпадане на ограниченията върху нощните пътувания на учениците е защитавал своя интерес, защото притежава 32 на сто от акциите на фирма “Еко експорт”, която се занимава с превоз и туроператорска дейност.

Илиевски отговори, че участието му в посочената фирма никога не е било тайна и е отразено във всички попълнени от него имотни декларации. Според народния представител, фирмата не работи от 7-8 години, но и преди това не е извършвала подобни дейности. Той уточни, че ще призове всички народни представители от парламентарната комисия да декларират, че нямат връзки с туроператорски и транспортни фирми.

Председателят на Държавната агенция по туризъм (ДАТ) Анелия Крушкова каза, че никога не са обсъждали в агенцията и с туроператорски фирми отпадането на забраната върху нощните превози на ученици. Всичко това е абсолютна спекулация, коментира Крушкова.

Според президента Георги Първанов, последните законодателни решения също могат да се разглеждат като проява на лобизъм от заинтересовани кръгове.

Споделяне

Още по темата

Още от България