Президентът вероятно няма да наложи вето и върху Закона за съдебната власт

Президентът Румен Радев

След като не върна на парламента спорните промени в НПК, президентът Румен Радев ще подпише и другия приет ударно в последните два дни на Народното събрание законодателен акт, свързан с т.н. съдебна реформа – промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), научи Mediapool.

С промените в ЗСВ се регламентира възможност за магистратите – членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на Инспектората при ВСС при прекратяване на мандата им без конкурс да могат да заемат длъжност, която е различна от заеманата преди избора длъжност, макар и равна по степен на нея. Въвежда се ярко изключение от общия принцип за конкурсното начало при заемане на длъжностите в органите на съдебната власт, приложим включително и в случаите на преместване в равни по степен органи на съдебната власт. Тази възможност на практика предоставя "кариерен бонус", приложим само за членове на ВСС и ИВСС.

Освен това текстовете, одобрени от парламента, разширяват възможностите за отстраняване на магистратите. Висшият съдебен съвет ще бъде задължен да отстранява всеки съдия, срещу когото е повдигнато обвинение, независимо дали става въпрос за престъпление по служба (както е досега) или за обвинение в друго тежко умишлено престъпление.

"Подобно отстраняване от длъжност няма да подлежи на преценка от страна на назначаващия орган или на последващ съдебен контрол", коментираха след приемането на текстовете пет партии, които поискаха от президента да наложи вето върху ЗСВ.

Според тях така се нарушават принципите на правовата държава и на независимост на съдебната власт, както и върховенството на конституцията.

Те изтъкнаха още, че с приетия закон се ограничават конституционни права на българските магистрати – свободата на сдружаване (със забраната да членуват в други организации на юристи), както и свободата на мнение (с изискването за деклариране на членство в професионални магистратски организации), което ще е основание за репресии към неудобните съдии.

"Тези законови положения противоречат не само на конституцията, но и на редица международни актове и стандарти. Те могат да са причина за осъдителни решения за България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург", напомниха тогава от извънпарламентарната опозиция.

Държавният глава обаче очевидно няма да се съобрази с настояванията и ще подпише закона.

Текстовете не бяха оспорени и от опозиционната БСП. В края на миналата седмица от думите на лидера на левицата Корнелия Нинова се разбра, че партията ѝ няма да сезира КС за приетите промени в съдебните закони.

Тя оповести, че социалистите обмисляли да се обърнат към конституционните съдии заради Закона за опазване на околната среда.

Отново по неофициална информация на Mediapool това е единственият нормативен акт от ударно приетите накрая на пленарната сесия, който президентът обмисля дали да върне на парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?