При всеки инцидент в училище ще се вика лекар

Медицински кабинет във всяко училище е скъпа инициатива, за която няма лекари и сестри

При инцидент в училище, дори когато детето няма видими наранявания, учителите и директорът ще са длъжни да се обръщат към медицинското лице в училището, а при липса на такова, към личния лекар на детето. Решението как да се действа при всеки конкретен случай - дали детето да отиде в болница, дали да се вика Спешна помощ и т.н. ще се взима от лекар, а не от учителите. За това са се разбрали ръководството на Министерството на образованието и представители на сдружението на общините във вторник. Освен това се обмисля учители да преминават курсове за оказване на първа помощ при инциденти.

Трагичният инцидент, при който 11-годишно момиче почина след удар от съученик в корема в края на миналата седмица, отново постави на дневен ред въпроса трябва ли да има постоянно присъствие на медицинско лице в училищата. Темата отново влиза и в политическа експлоатация, тъй като е част от предизборните платформи на някои партии, като например БСП.

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари излязоха във вторник с позиция, според която при наличните ресурси от лекари и медицински сестри подобно обещание е неизпълнимо, а финансовото му обезпечаване би струвало колкото издръжката на цялата система от джипита, която обслужва всички здравно осигурени граждани, в това число и децата.

150 училища са без медицинско лице, 2000 – без психолог

Сега от всички 2473 училища в страната 156 училища са без никакво медицинско обслужване. 923 са училищата с медицински сестри на пълен щат, а медицински сестри на непълен щат са ангажирани в 664 училища. 52 са училищата с лекар на пълен щат, 55 са училищата с лекар на непълен щат, в 294 училища има фелшер на пълен щат, а с фелшер на непълен щат са 158 училища.

За по-ефективна превенция на агресията в училищата МОН ще положи усилия да увеличи броя на психолозите и педагогическите съветници. Желателно е в средните и в големите училища да има поне един психолог. Сега във всички 2473 училища на пълен или на половин щат работят 692 педагогически съветници и 390 психолози.

Глоби за родители при отказ да съдействат срещу агресията на детето

МОН обмисля и въвеждането на глоби за родители, които отказват да съдействат за овладяване на агресивното поведение на детето им. Тази мярка обаче предстои да се доуточнява и изисква законови промени, които няма как да се случат без работещ парламент.

Една от възможностите е да се удържат пари от месечните помощи за дете, а другият да се налагат директно глоби.

Медицински кабинет във всяко училище струва над 100 млн. лева годишно

Същевременно Националното сдружение на общопрактикуващите лекари излезе с позиция, с поред която ангажиментът за медицински кабинет във всяко училище е неизпълним и ще струва колкото издръжката на цялата система от лични лекари в страната.

Броят на училищата, университетите, детските заведения, домовете за деца, лишени от грижи, в настоящия момент е около 5838. Логиката на предприетата инициатива, изисква оборудването на 5838 кабинета и назначаването на лекар и медицинска сестра във всеки един от тях. Профилактиката и грижата за здравето на децата налага и разкриването на 5838 стоматологични кабинета и назначаване съответно на стоматолог и медицинска сестра в тях.

От друга страна - училищата не са лечебни заведения, а по закон диагностика и лечение се осъществява в лечебните заведения, тоест се изискват сериозни нормативни промени.
Освен това при остро възникнали заболявания, които изискват спешна намеса, какъвто е бил случаят с починалото момиче, следва да се отзовава екип на Спешна помощ.

Според сдружението за да се реализира идеята за възстановяване на училищните лекари, ще са необходими 82 млн. лева за пълното оборудване на лекарските кабинети или средно по 14000 лв. на кабинет, така че да отговарят на изискванията за провеждане на лечебна дейност. И тук не влизат разходите за евентуално оборудване на стоматологични кабинети.

Около 120 млн. лева годишно пък ще са необходими за заплати и осигуровки на училищните лекари и мед. сестри, като в тази сума също не са калкулирани средствата за стоматологична помощ. Сметките са правени за 5838 лекари с придобита специалност обща медицина или педиатрия, които да работят в тези кабинети. Нужен е и същия брой медицински сестри с педиатричен профил.

За сравнение бюджетът на първичната извънболнична помощ, която осигурява грижа за цялото население за тази година е 200 млн. лева, като една част от него се разпределят за възнаграждение на лекарите, медицинските сестри и друг персонал.

Подобряване на комуникацията

Решението на проблема с комуникацията между медицинските специалисти, които в момента работят в училищните кабинети и общопрактикуващите лекари, провеждането на имунизациите и проследяването на хронично болните деца - проблеми, които сега се изтъкват като основание за промяната, могат да бъдат решени чрез други мерки, смятат от Сдружението на общопрактиващите лекари.

Според сдружението са нужни ясни правила за работа на медицинските специалисти в съществуващите училищни кабинети, като акцентът бъде върху организацията и насочването на подлежащите деца към общопрактиващите лекари за профилактичен преглед, контролен преглед по повод хронично заболяване и имунизации. Организирането на здравни беседи за социално значими здравни проблеми (СПИН, наркомания, алкохолизъм и т.н) с участието на лекари също би могла да бъде една от задачите на работещите в тези кабинети.

Джипитата посочват, че са нужни средства за комуникация -компютър, интернет, съответен софтуер за проследяване на имунизационния статус, алгоритми за насочване за контролни прегледи към общопрактиващия лекари и оттам, ако е необходимо, към съответен тесен специалист, при деца с хронични заболявания.

Сдружението предлага и активно обучение по специална програма за изпълнение на посочените задачи на медицинските специалисти, работещи в учебните заведения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?