Според медицинската експертиза починалата след ритник в корема ученичка е имала тумор

Според медицинската експертиза починалата след ритник в корема ученичка е имала тумор

Съдебно-медицинската експертиза установила, че 11-годишната Габриела, която почина след ритник на свой съученик в корема, е имала тумор на левия бъбрек. Родителите са убедени обаче, че въпреки тежката диагноза, ако не се беше случил инцидентът, детето им би имало шанс да се лекува и да оздравее.

Те обвиняват училището, че се е опитало да потули инцидента, като не ги е информирало своевременно за случилото се, което е попречило да се окаже адекватна и навременна помощ на Габриела в болницата.

Родителите твърдят, че са пътували заедно с линейката до "Пирогов", без да знаят за ритника и затова не могли да съобщят за него на лекарите.

Ръководството на училището отрича това и други обвинения, отправени от родителите на починалото момиче.

В открито писмо директорът на 52-ро Основно училище "Цанко Церковски" Данко Калапиш заявява, че не е инициирал подписка в своя защита, както твърдят родителите.

“Подписката е инициирана от членове на Обществения съвет и от други родители след писмото, което родителите на Габриела са прочели на родителска среща“, заявява Калапиш.

По повод твърдението, че нито учителката, нито директорът са известили родителите за това, че Габриела е била ритната в корема, директорът заявява, че след разговор на Габриела с учителката госпожа Блъскова "момичето е поискало единствено да бъде преместено далеч от ученика, който я е ритнал".

Детето разполагало с мобилен телефон и е можело да уведоми само родителите си за случилото се, казва още директорът.

“Няма практика учителите в училището да известяват на момента родителите на учениците, които са се спречкали по някакъв начин. Лично аз, в присъствието на колегата Йоланта Маркова - старши учител в група за целодневно обучение, уведомих майката на Габриела, че през деня е имало сблъсък между нея и другото дете. Категорично не мога да приема твърдението на родителите, че съм искал да покрия случая, за да не стане скандал. Докато чакат линейката, колегата Надя Царева-Мартинова - старши учител в начален етап, също казва на майката задължително да уведоми лекарския екип в "Пирогов", че е имало ритник в корема“, заявява директорът Данко Калапиш.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?