Сепаратистите твърдят, че са превзели летището на Донецк, Киев отрича

Примирието в Източна Украйна става все по-съмнително

Двете страни спорят кой виновен за смъртта на швейцарец от Червения кръст

Дим над района на летището в Донецк.

Спазването на примирието в Източна Украйна става все по съмнително, след зачестилите информации бойни действия в и около Донецк – най-големия град в района, контролиран от подкрепяните от руски специални части проруски сепаратисти.

Продължават боевете около летището на Донецк, като не е ясно под чий контрол се намира то.

В петък руската агенция ТАСС съобщи, че бойците от доброволческите отряди на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) са установили пълен контрол над летището на Донецк. Украински военни са останали само в подземните комуникации на терминала. Агенцията са позовава на информация от министерството на отбраната на т.н. ДНР. Според съобщението в момента сепаратистите проверяват дали в помещенията на летището има заложени взривни устройства.

Киев категорично настоява, че летището продължава да е под негов контрол, предаде обаче ДПА, цитирайки говорителя на военните Владислав Селезньов.

По-рано, пак според руски източници, центърът на града, крепост на проруските сепаратисти в Източна Украйна, за първи път е бил подложен на артилерийски обстрел след подписването на примирието на 5 септември в Минск.

В местната милиция до четвъртък вечерта са постъпили шест съобщения за падане на снаряди в центъра на града, съобщи ТАСС.

Вчера, твърди агенцията, при артилерийски обстрел загинаха 10 цивилни в предградията на Донецк, недалеч от контролираното от украинската армия летище.

Взаимни обвинения за гибелта на пратеник на Червения кръст

Същевременно се разрази истинска буря от взаимни обвинения по повод гибелта в Донецк на представител на Международния комитет на Червения кръст, швейцарски гражданин.

Той загина при артилерийския обстрел срещу Донецк, съобщиха местните власти, цитирани от ТАСС. "Загина представителят на Червения кръст Лоран Етиен, гражданин на Швейцария, роден през 1976 г.", заявил пред журналисти началникът на щаба на министерството на отбраната на самопровъзгласилата се Донецка народна република, Едуард Басурин.

Екип на Франс прес видял тялото на жертвата пред сградата в центъра на града, където са разположени офисите на МКЧК, предаде АФП. Сградата била улучена от минометен снаряд, предаде Интерфакс, като се позовава на министерството на отбраната на сепаратистите.

Международният комитет на Червения кръст в Женева потвърди смъртта на своя служител, в съобщение поместено на официалната си страница в Туитър.

След това обаче Киев обвини проруските сепаратисти в "терористичен акт" срещу швейцарец, работел за МКЧК и убит снощи при обстрел в Донецк. "Този терористичен акт не може да бъде оправдан по никакъв начин", заяви в комюнике украинското външно министерство. Киев нарича терористи проруските сепаратисти в рускоезичните източни региони, напомня АФП.

"Бандитите и терористите дръзнаха да използват оръжия срещу хора, пристигнали в Донбас на хуманитарна мисия", изтъква министерството.

Ведомството сравнява трагичния инцидент с вземането на служители от ОССЕ за заложници в бунтовния украински изток през май т. г. Сегашният случай "цели да сплаши представителите на международни организации, подпомагащи възстановяването на мира в Донбас", твърдят киевските дипломати. "Виновните за това престъпление трябва да бъдат наказани", заключава министерството.

По-късно Русия на свой ред заяви, че минометният снаряд, с който бе убит вчера швейцарски служител на Червения кръст, е бил изстрелян от територия под контрола на правителствените сили.

"Отбелязваме нервната реакция на на киевските власти, които побързаха да снемат от себе си цялата отговорност за гибелта на служителя на тази авторитетна международна хуманитарна организация", заяви говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич. По думите му "в Киев не са пожелали да признаят очевидното: районът на Донецк, подложен на обстрел, се е намирал на територия под контрола на опълчението, а самият обстрел се е водел от позиции, заети от украинските силови структури".

Мисията на Червения кръст в Донецк заема една триетажна сграда, разположена на по-малко от километър от централата на областната служба за сигурност, окупирана още през април от проруските сепаратисти заедно с други ключови обекти в града. 38-годишният Лоран ДюПаские е пристигнал в Украйна шест седмици преди смъртта си, съобщи централата на Червения кръст.

Призиви за продължаване на примирието

Председателят на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), президентът на Швейцария Дидие Буркхалтер призова всички страни по конфликта в Украйна да спрат бойните действия и да спазват примирието. "Обезпокоени сме от новите тревожни събития. Споразумението за прекратяване на огъня е реална възможност за деескалация на конфликта и застрашаването на този шанс е безотговорно", се казва в изявление на Буркхалтер.

Той призова "незабавно да се прекратят бойните действия и строго да се съблюдава режимът на прекратяване на огъня, както и да се изпълняват мерките, договорени на срещата в Минск на 19 септември".

Необходимо е "да се гарантира сигурността на хуманитарните работници и на цивилното население в съответствие с нормите на международното право", заяви председателят на ОССЕ. Той отбеляза, че работата на хуманитарните организации сега е много важна, особено в условията на наближаваща зима.

Възобновяването на пълномащабни бойни действия в Украйна може да доведе до катастрофа не само в страната, а в целия регион, предупреди генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.

"Връщането към пълномащабни бойни действия може да предизвика катастрофа в Украйна, в региона и отвъд него", се казва в изявление на Бан. Той призова всички страни "строго да се придържат към задълженията си в рамките на споразумението от Минск от 19 септември с цел бързо постигане на примирие".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят