Въпреки взаимните обвинения за отделни нарушения

Примирието в Източна Украйна се спазва, въпросителните около него остават

ОССЕ засилва наблюдателската си роля

Примирието в Източна Украйна се спазва, въпросителните около него остават

Примирието в Украйна като цяло се спазва, но остава нестабилно, заяви високопоставен представител на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, цитиран от Ройтерс. "Като цяло примирието се спазва, макар и все още да е нестабилно", каза постоянният представител на Швейцария в ОССЕ Томас Гремингер. Той добави, че следващите няколко дни ще са изключително важни.

Швейцария е ротационен председател на ОССЕ. Организацията е разположила около 250 наблюдатели в Украйна.

Украинските правителствени сили заявиха в понеделник, че през изминалата нощ са били обект на откъслечен обстрел от страна на проруските сепаратисти в Източна Украйна, предаде Ройтерс. Но според очевидци, цитирани от агенцията, примирието, общо взето, се е спазвало и от двете страни.

Репортер на Ройтерс каза, че рано тази сутрин е чул краткотрайни експлозии от артилерийски обстрел в Мариупол. Този град на Азовско море близо до руската граница бе арена на тежки боеве, преди да влезе в сила примирието в петък вечерта.

Бунтовниците и армията твърдят, че строго спазват прекратяването на огъня и си разменят обвинения за всяко нарушение. Пресслужбата на правителствените сили заяви, че през тази нощ бунтовниците са нарушили примирието на пет места, а те от своя страна обвиниха противника, че се подготвя да превземе Донецк.

Няма данни за пострадали хора през изминалата нощ. Украински медии съобщиха, че бунтовниците са предали 15 военнопленници - първи етап от договорената размяна на пленници.

Мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Украйна е разработила механизъм за проверка на предполагаеми нарушения на прекратяването на огъня в Източна Украйна, заяви председателят на организацията Дидие Буркхалтер. По думите му механизмът ще бъде "доразработен в сътрудничество със страните в течение на близките дни и часове".

Той каза, че се обсъжда възможността за предоставяне на безпилотни летателни апарати, с помощта на които мисията да осъществява контрол за спазване на примирието.

Буркхалтер заяви, че "в последните два дни мисията е прехвърлила (в Източна Украйна) 59 специалисти, имащи опит в наблюдаването на режим на прекратяване на огъня". Той призова страните членки на ОССЕ да съдействат за по-скорошно увеличаване на числеността на наблюдателите и финансиране на тяхната дейност в необходимия размер.

Протоколът от Минск поражда много въпроси

Руската преса коментира същевременно многобройните въпросителни около протокола за примирие в Украйна, подписан в петък в Минск от контактната група, включваща бившия украински президент Леонид Кучма, премиерите на самообявилите се Донецка и Луганската народна република Александър Захарченко и Игор Плотницки, руският посланик в Киев и пратеникът на ОССЕ.

"Ведомости" отбелязва, че документа липсва важен елемент от т.нар план на Путин, предвиждащ раздалечаване на враждуващите на разстояние, което прави невъзможен артилерийския обстрел срещу населени места. Освен това в текста не се посочват названията, с които бунтовниците наричат своите "републики", а в края на протокола Захарченко и Плотницки са се подписали само с имената си, без да се указват постовете им.

Вестникът привежда мнението на украинския политолог Дмитро Понамарчук, според когото легитимността на протокола поражда много въпроси. "С кого го подписахме? С граждани, които са нарушили украинските закони. Как може да се подписва с престъпници нещо различно от протокол за разпит?", цитира експерта "Ведомости". А ако документът е подписан от Русия, то тя е длъжна да признае, че е вкарала войски в Украйна, а и мандатът на Кучма да преговаря и подписва споразумения не е очевиден, защото той всъщност е обикновен гражданин на Украйна, заключава Понамарчук.

Според Фьодор Лукянов, председател на руския неправителствен Съвет за външна и отранителна политика, точките в протокола очертават контурите и установяват равновесие, но ключов остава въпросът как Москва вижда бъдещето на двете самообявили се републики. Ако се съди по изявленията на Путин, Русия би желала те да останат в състава на Украйна с голяма самостоятелност, докато Порошенко във всички случаи ще бъде обвинен, че е загубил още една част от Украйна, казва специалистът пред "Ведомости".

"Комерсант" пише, че интервюираните от вестника експерти са изразили единодушното убеждение, че договореното в Минск има определено предварителен характер и че за постигането на реално примирие страните в конфликта ще трябва да проведат още цяла серия преговори. По мнението на украинския политолог Михайло Похребинский минският протокол е "предварителен проект на желаните промени, в който не са посочени нито конкретен план за действие, нито срокове, нито задълженията на страните".

Той смята, че 12-те точки от документа са формулирани, за да започне "спасяването на хората от катастрофа" и подготовката за зимата, а истинските преговори да бъдат отложени за после.
В текста на протокола пише, че части от Донецката и Луганската област ще придобият "специален статут" и там ще има предсрочни избори, но според Похребинский такава постановка на въпроса не дава перспективи за пълноценна децентрализация и на практика е безсмислена. "Става дума само за онези райони от Донецката и Луганската област, завзети от опълченците, тоест не за самостоятелни териториални единици", цитира "Комерсант" експерта. По думите му опълченците едва ли ще приемат да имат "специален статут" само върху част от териториите, за чиято държавна независимост се сражаваха.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят