Призив в академичните среди за оставка на ректор плагиат

Призив в академичните среди за оставка на ректор плагиат

Бившите преподаватели от Техническия университет във Варна професорите Николай Минчев и Овид Фархи излязоха с отворено писмо до академичните среди, в което призовават колегите си за активна позиция срещу посегателствата върху морала в науката като поискат оставката на ректора плагиат.

Освен това те се обръщат към институциите с искане за незабавни законови промени, които да не допускат прецеденти като този със защитата на преписана докторска дисертация от ректора на Техническия университет във Варна Росен Василев.


През септември ректорът Василев защити преписана докторска дисертация за научна степен “доктор на науките“, въпреки изричното настояване на МОН да не прави това.

Сигналът, че Василев е плагиатствал от дисертации на двама докторанти беше подаден в образователното министерство през юли от професорите Фархи и Минчев.

Назначената от МОН проверка приключи с констатацията, че има “брутално сходство“ в сравняваните трудове и затова министерството е препоръчало на ректора, Общото събрание на университета и научното жури процедурата да не се провежда. Въпреки това обаче тя се състоя и Василев защити безпроблемно дисертацията.


“Този случай е една демонстрация на несъвършенствата на нормативната уредба – Закона за развитие на академичния състав (ЗРАС) и Закона за висшето образование, поради което се обръщаме към компетентните органи за незабавна промяна, която би минимизирала такива негативни явления в науката“, се казва в отвореното писмо на двамата професори, разпространено в сряда.


“Убедени сме, че в случая е налице груба злоупотреба с власт, при която се нарушава ЗРАС и се компрометира цялата система, регламентираща присъждането на научните степени и заемане на академични длъжности. В случая се създава порочен модел, чийто автор е ректорът. Мултиплицирането му ще бъде катастрофално за ТУ-Варна. Поради тази причина призоваваме академичната общност да осъди действията на Росен Василев и да поиска оставката му като ректор, се казва в писмото.

Според двамата професори в случая е налице организирана група, извършваща генериране на “научна продукция“ на ректора и злоупотребявайки с власт, обосновава нейната “чистота“, което е несъвместимо с ректорския пост, който заема Росен Василев.

“След “успешната“ си защита, Росен Василев, позовавайки се на някои несъвършенства на закона, обосновава законността на присъдената му научна степен. Освен законови норми има обаче и морал, който изключва такива действия, особено от ректор. Моралът е над всички закони, допълват професорите.

“В заключение следва да отбележим някои парадоксални ефекти, произтичащи от ЗРАС. Налице е доказано преписване на дисертация и жури, което не се интересува от този факт. Министърът практически няма правомощия да спре окончателно процедурата или да отмени решението на журито. Така, на практика, всеки недобросъвестен ректор може да извърши безнаказано престъпление с интелектуална собственост. Ако нарушителят не е на такъв пост, съответният ректор има право да го уволни (както това се случи с кандидат за професор в ТУ-София, преписал чужда статия). Ректорът-плагиат, обаче, остава безнаказан и скрит зад несъвършенставата на закона, пише още в писмото.

Към отвореното писмо двамата професори прилагат и информация за статиите на Василев и научните трудове, от които е преписвал.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?