Съдът върна на поста отстранен заради плагиатство ректор

Сагата с ръководството на Техническия университет във Варна продължава

Росен Василев.

Отстраненият заради плагиатство ректор на Техническия университет във Варна проф. Росен Василев е върнат на поста с решение на Варненския районен съд. То е от 22 февруари и в него се посочва, че основанията за преждевременното прекратяване на мандата на ректор на висше училище са негово желание за това или решение на общото събрание на университета, съобщиха от съда, цитирани от БНТ.

В случая с Василев той беше отстранен със заповед на назначения за временен ректор проф. Розалина Димова. Тя пък пое управлението на Техническия университет във Варна по нареждане на министъра на образованието Красимир Вълчев, след като Комисията по академична етика реши, че Василев преписал съществени части от дисертационния си труд, с който е защитил придобиването на научната степен "доктор на науките", както и част от монографиите и статиите, представени за да заеме длъжността "професор" във висшето училище.

Съдът е постановил обаче, че Василев трябва да се върне като ректор.

Магистратите са отсъдили също, че университетът трябва да покрие 600 лева разноски по делото на Василев, както и 100 лева държавни такси.

Решението за връщането на проф. Василев обаче подлежи на обжалване.

Междувременно за 22 март е насрочено общо събрание на университета, на което трябва да бъде избран ректор, който да довърши мандата на Василев. Той изтича тази година. Теоретично отстраненият заради плагиатство професор може да се кандидатира отново за поста.

Свалянето на ректор за плагиатство стана възможно с промени в Закона за академична етика, които влязоха в сила през миналата година. Още през 2017 г. министерството на образованието излезе с доклад, в който се казва, че Василев е плагиатствал в дисертацията си, с която защити научната степен "доктор на науките". Тогава обаче ведомството нямаше механизъм, с който да санкционира ректора. Така бяха направени законови промени, които въведоха санкции при преписване на научни трудове или нередности при защитата на дисертации.

В края на миналата година Комисията по академична етика установи, че голяма част от дисертацията на ректора е преписана. А за конкурса за професор, който Василев печели през 2016 г., е представил три теоретични разработки и пет статии. Според арбитрите пет от общо осемте труда са преписани от колеги на ректора в университета и от чужди автори. Някои от трудовете са изплагиатствани дословно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?