Пробив в преговорите за Брекзит – няма да има "твърда" граница в Ирландия

EС иска споразумение с Лондон по канадския модел

Пробив в преговорите за Брекзит – няма да има "твърда" граница в Ирландия
Европейската комисия и Великобритания стигнаха до решаващ пробив в преговорите за Брекзит, който позволява те да навлязат в следващата им фаза – за търговските отношения. Двете страни са се разбрали да няма "твърда" граница между Северна Ирландия и Република Ирландия след Брекзит. 
 
В петък Европейската комисия препоръча на Европейския съвет да гласува за започване на новата фаза в преговорите, като решението ще бъде взето на срещата на върха на ЕС следващата седмица. 
 
Правата на европейските граждани, живеещи във Великобритания, както и на британците, живеещи в ЕС, ще останат непроменени след Брекзит, а всички административни процедури ще бъдат "лесни и евтини" за гражданите.
 
Освен това Великобритания ще признае върховенството на Европейския съд като арбитър на правото на ЕС на територията на страната. Този момент беше много спорен в разговорите досега и беше поставен като условие за подкрепа на постигнато споразумение от Европейския парламент.
 
Изчистени са и финансовите ангажименти на Лондон, но засега няма информация за точната сума. 
 
"Пробивът, от който се нуждаем е постигнат", каза председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.
 
Той посочи на пресконференция, че постигнатото споразумение е "справедливо" и  комисията е готова да започне незабавно преговорите във втората част.
 
Така Тереза Мей успя да постигне целта си и да получи зелена светлина преговорите да се придвижат напред, коментира ББС. Ключовият ѝ съюзник в парламента Северноирландската Демократична юнионистка партия прие постигнатото споразумение, след като по-рано тази седмица го блокира заради спора за границата. 
 
Очаквано новината доведе до рязък скок на британската лира.
 
Според ЕК преговорите с Лондон трябва да приключат до идната есен. Договорените резултати подлежат на одобрение от Европейския парламент.
 
EС иска споразумение с Лондон по канадския модел 
 
По-късно главният преговарящ на ЕС Мишел Барние коментира, че Европейският съюз ще работи за споразумение за свободна търговия с Великобритания след Брекзит по модела на договора на общността с Канада, тъй като искането на Обединеното кралство да напусне свободния пазар и митническия съюз не оставят друга възможност.
 
"Не ние, а нашите британски приятели чертаят червени линии, които затварят някои врати. Така че ще работим по този модел”, каза Барние
 
По думите му търговските преговори с Лондон ще бъдат по-трудни от досегашните. Барние поясни, че четирите свободи на ЕС (на движение на хора, стоки, капитали и услуги) няма да подлежат на предоговаряне.
 
Не трябва да подценяваме трудностите, които предстоят. Необходими са ни въображение и чувство за отговорност. Днес е повратен момент, коментира Барние. 
 
През втората фаза на разговорите трябва да се договори транзитният период и търговските отношения между ЕС и Великобритания.
 
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че е готов да препоръча незабавно начало на преговорите по поискания от Великобритания двугодишен преходен период преди същинското напускане на ЕС. 
 
Правата на европейските граждани във Великобритания
 
По време на пресконференцията британският премиер Тереза Мей обеща, че европейците във Великобритания и британците в ЕС ще "живеят както досега".
 
Мей заяви, че Великобритания ще напусне ЕС заради решението на британските граждани и защото така ще се запази доверието им в политиците, които само ще изпълнят тяхната воля.
 
"Не беше лесно и за нас, и за ЕК. Бъдещето ще бъде по-честно към британския данъкоплатец - ще можем да влагаме повече средства у дома", добави тя.
 
Юнкер съобщи, че от понеделник насам е бил в постоянна връзка с Лондон. 
 
Той уточни, че постигнатото решение защитава правата на гражданите на ЕС във Великобритания, взели житейски решения с яснотата, че заселвайки се на Острова, той е част от Общността. 
 
Юнкер отбеляза, че защитата на правата се разпростира и върху европейците, отишли във Великобритания да учат и работят. Той уточни, че спорните въпроси, свързани с гражданите на ЕС на британска земя, ще бъдат решавани от Съда на ЕС.
 
Лондон ще изпълни финансовите си ангажименти до 2020 г.
 
Лондон е приел, че ангажиментите, поети от ЕС във формат от 28 държави, ще бъдат изпълнени. Това означава, че Великобритания ще дължи вноски в европейския бюджет и плащания по всички политики, по които страната се е съгласила, до края на сегашната бюджетна процедура през 2020 г.
 
Сметката ще бъде платена в евро по финансирането на бюджетните и други задължения, направени към 31 декември 2020 г., става ясно от съобщението на ЕК.
 
Европейската комисия обаче отказа да посочи сумата, която Лондон ще дължи на ЕС при оттеглянето си от Общността.
 
"Никога не съм цитирал числа, няма да го направя и днес", заяви на пресконференция главният преговарящ на ЕС Мишел Барние.
 
Той коментира, че преговорите не са завършили положително заради направени отстъпки. 
 
Въпреки това в отговор на въпрос по кои точки на споразумението ЕС се е съобразил с виждането на Великобритания, Барние посочи искането на Лондон да не поема разходите по преместването (в Амстердам и Париж) на двете общностни агенции, които досега са в британската столица.
 
Главният преговорящ добави, че съгласно споразумението британските съдии ще трябва да прилагат взетите досега решения на Съда на ЕС, а в следващите осем години ще могат да се допитват до Европейския съд за становище. 
 
Колко може да струва сметката? 
 
Барние призна, че ЕС е настоявал този срок да бъде по-дълъг от осем години, но е отстъпил.
 
Говорител на британския премиер Тереза Май, цитиран от Ройтерс, съобщи по-късно, че очаква сметката по "развода" с ЕС да е на стойност между 35 и 39 милиарда британски лири. 
 
"Бихме я приели като честно уреждане на нашите задължения", допълни той.
 
Британски източник съобщи обаче, че според Великобритания окончателните разходи по покриване на задълженията ѝ към ЕС по Брекзита възлизат на 40-45 милиарда евро, съобщи Ройтерс. 
 
Ключова подкрепа от Северноирландската Демократична юнионистка партия
 
Северноирландската Демократична юнионистка партия обяви, че е доволна от постигнатото споразумение между Лондон и Брюксел за границата с Република Ирландия. Лидерката на партията Арлин Фостър каза, че обявеното тази сутрин споразумение ясно гарантира, че цялото Обединено кралство напуска Европейския съюз.
 
Партията, на чиято подкрепа разчита правителството на Тереза Мей в парламента, провали в последната минута по-рано тази седмица решение за границата, третиращо Северна Ирландия като по-специален случай. Тя сметна, че то подкопава мястото на Северна Ирландия в Обединеното кралство.
 
Ирландският външен министър Саймън Ковини заяви, че обявеното тази сутрин споразумение гарантира "мека" граница в Ирландия след напускането на Великобритания. "Сделката потвърдена! Ирландия е съгласна преговорите за Брекзит да преминат към втора фаза, след като бяха получени гаранции за всички на остров Ирландия, защитаващи напълно споразумението от Разпети петък, мирния процес, цялата ирландска икономика" каза Ковини, цитиран от Ройтерс.
 
Тереза Мей подчерта в изявление, поместено на правителствения сайт, че ще продължи да управлява в интерес на цяла Северна Ирландия и да се придържа към споразумението, което сложи край на продължилото десетилетия насилие в провинцията. 
 
Един от най-големите привърженици на Брекзит Найджъл Фараж коментира, че сега Великобритания е готова да премине "към втората фаза на унижението си", след като премиерката Мей се споразумя по условията за излизането на страната от ЕС. "Сделка в Брюксел е добра новина за г-жа Мей, тъй като сега ние можем да преминем към следващата фаза на унижението", е написал Фараж в Туитър.
 
Шотландия иска да остане в единния пазар и митническия съюз
 
Шотландската премиерка Никола Стърджън каза, че ако Великобритания напусне Европейския съюз, оставането в единния пазар и членството в митническия съюз са "единственият разумен избор" и добави, че сега преговорите навлизат в най-трудната фаза, съобщи Ройтерс.
 
"Навлизането във фаза две на преговорите е добре, но дяволът е в детайлите и сега нещата стават истински трудни. Ако Брекзит се осъществи (желая да не се случи), оставане в единния и митническия съюз е единственият разумен избор. И всякакви специални договорки за Северна Ирландия трябва да се отнасят и до останалите нации в Обединеното кралство", пише тя в Туитър.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа