Британският парламент пое контрола върху процеса на излизане от ЕС

Тежко поражение на Тереза Мей при ключов вот за Брекзит

Премиерът Тереза Мей напуска резиденцията си в Лондон в сряда преди гласуването в парламента

Британските депутати приеха законодателна поправка, която им дава право на вето върху окончателното споразумение за Брекзит, сключено с Брюксел.

Премиерът Тереза Мей загуби само с четири гласа ключово гласуване в парламента за Брекзит заради бунт на част от собствения ѝ консервативен лагер, изложил на показ слабостта на Мей в навечерието на европейска среща на върха. Това е първата подобна победа за разбунтувалите се парламентаристи от лагера на премиера, откакто парламентът започна да дискутира закона за Брекзит.

Поправка в законопроекта на Мей за асимилиране на правото на Европейския съюз от британското право беше приета късно в сряда с 309 гласа срещу 305 гласа "против", след като единайсет разбунтували се членове на парламента от Консервативната партия на министър-председателката заявиха намерението си да гласуват против правителството.

Поправката, внесена от депутат от консервативното мнозинство - бившия главен прокурор Доминик Грийв, предвижда окончателното споразумение с Брюксел за Брекзита да бъде ратифицирано от гласуване на парламента със задължителен характер.

Според разбунтувалите се става въпрос за запазване на парламентарния суверенитет. Британският парламент пое контрола върху процеса на излизане от ЕС, отбеляза депутатката от Консервативната партия Ники Морган, която е проевропейски настроена.

Британското правителство изрази разочарование от гласуването в парламента, но каза, че няма да спре юридическата подготовка за излизането на Великобритания от ЕС, посочва Ройтерс.

"Разочаровани сме, че парламентът гласува в подкрепа на тази поправка въпреки убедителните гаранции, които представихме", отбеляза в изявление правителствена говорителка.

Поправката няма да ни попречи да подготвим набора от закони за деня на раздялата. Сега ще определим дали са необходими още промени в законопроекта за Брекзита, за да сме сигурни, че той ще изпълни основната си цел, допълни говорителката.

Британските вестници отбелязват, че поражението на британския премиер се случи в навечерието на срещата на върха на ЕС, на която една от темите ще бъде именно преговорите за развода на Лондон с Брюксел.


Това правителствено поражение може да вдъхнови и други тори за бунт, пише "Гардиън". Изданието отбелязва, че поражението е било предвидимо. На референдума за Брекзит миналата година онези, които подкрепиха излизането от ЕС, казаха, че суверенитетът е свещен, но после правителството пое контрола и започна да налага диктата си.

Според вестника шокиращото в снощното поражение на Тереза Мей е малкият брой на "бунтовници" от нейната партия. Но независимо от този малък брой, техният бунт спасява страната от едно лошо споразумение за Брекзит, допълва вестникът и изразява надежда, че други депутати от Консервативната партия ще се вдъхновят от този бунт по време на бъдещи важни парламентарни гласувания.

Поражението на Мей в парламента подчертава до каква степен в него продължава да съществува недоволство във връзка с Брекзит, отбелязва американският в. "Ню Йорк таймс". Някои законодатели все още съжаляват за парламентарното решение от 2015 г. за насрочване на референдум за Брекзит, провел се през 2016 г. Гласуването снощи дойде и след поредица от проблеми за Тереза Мей, която на предсрочните избори по-рано тази година изгуби абсолютното си мнозинство в парламента. Последваха оставки на двама нейни министри, а трети е разследван за непристойно поведение.

Сега британският парламент ще има решаваща роля в плановете на страната за излизане от ЕС в момент, в който Тереза Мей поиска максимална свобода, за да преговаря с Брюксел, допълва вестникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?