ЕС се готви да даде зелена светлина за следващия етап в преговорите за Брекзит

Тереза Мей и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер

Очаква се на срещата си в петък в Брюксел европейските лидери да премахнат една от първите прегради пред преговорите за Брекзита, като приемат да договорят преходен период, а след това да очертаят бъдещите търговски отношения между ЕС и Великобритания - задача, която не се очертава от лесните, пише в четвъртък агенция Франс прес.

Зелената светлина, която ще дадат те, обаче няма да доведе незабавно до започване на търговски преговори с Лондон, защото правителството на Тереза Мей - разкъсвано между поддръжниците на "твърд" Брекзит и на по-безболезнено напускане на ЕС - не е дало никакви индикации какъв вид партньорски връзки ще иска да сключи с ЕС след Брекзита.

В своите заключения, с които АФП се е запознала, останалите 27 страни от ЕС предвиждат до същината на въпроса да се стигне чак през март 2018 година. В замяна на това те желаят от началото на януари да започнат да обсъждат двугодишния преходен период, поискан от Мей, за да избегне рязка раздяла след оттеглянето на Великобритания, насрочена за 29 март 2019 година.

По време на този преходен период, Великобритания ще трябва да се държи като де факто член на ЕС, прилагайки европейското право, правейки вноски в общия бюджет и продължавайки да прилага юрисдикцията на Съда на Европейския съюз, но без да има право на глас при вземането на решения, според проекта за крайния текст.

Срещата на високо равнище, която започна в четвъртък Брюксел, обаче ще бъде и възможност за европейците да изяснят отново нещата, след коментарите на британския министър за Брекзита Дейвид Дейвис, според когото постигнатото в последния момент миналата седмица споразумение за условията на раздялата е декларация за намерения, а не правно обвързващ текст.

Неприемливо

"Това е неприемливо", заяви рязко Ги Верхофстат, отговарящ в Европейския парламент за преговорите за Брекзита, след като говорител на Европейската комисия отвърна с ирония, че става дума за споразумение между джентълмени, което обвързва главния преговарящ на ЕС Мишел Барние. . . и самия Дейвис.

Като че ли за да предотвратят какъвто и да било британски опит за отклоняване на вниманието, 27-те страни ще заявят, че предстоящите преговори "не могат да напредват, освен ако всички ангажименти, поети по време на първата фаза, се спазват изцяло и бъдат включени коректно в правните норми по възможно най-бърз начин".

Въпреки това те са съгласни, за да констатират, че в първата фаза на преговорите е постигнат "достатъчен напредък" по трите приоритетни въпроса за раздялата.

Така 27-те приключват най-сложната фаза от преговорите, които задължително трябва да завършат през октомври следващата година, за да може британският и европейският парламент да имат време да ратифицират споразумението. То ще съдържа и секция, очертаваща рамките на едно бъдещо търговско споразумение.

Обикновено ЕС има нужда от няколко години, за да сключи търговски споразумения с трети страни. Последното от тях, с Канада, което може да послужи за модел, съдържа над 1500 страници.

"Най-голямото предизвикателство все още е пред нас", призна миналата седмица председателят на Европейския съвет Доналд Туск. "Всички знаем, че да се разделим е трудно. Но да се разделим и да изградим нови отношения е още по-трудно", подчерта той.

Сходство в позициите за еврозоната

Миналата седмица Тереза Мей на два пъти посети Брюксел за преговори по големите въпроси на раздялата, които най-накрая доведоха до постигането на споразумение през нощта на четвъртък срещу петък.

В 15-страничен текст, който ще послужи за основа за създаването на "Договора за оттеглянето", е изложена поредица от мерки, които трябва да гарантират условията, при които британците, които вече живеят в други държави от ЕС, ще продължат да пребивават там. Включени са и финансовите ангажименти, които Великобритания ще трябва да изпълни (Лондон ги оценява на между 40 и 45 милиарда евро), както и "политически принципи", които трябва да предотвратят издигането на нова физическа бариера между Република Ирландия и британската провинция Северна Ирландия.

В петък европейците ще обсъдят още, отново без участието на Великобритания, реформата на еврозоната, която бе предложена от френския президент Еманюел Макрон и обявена за приоритет от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Туск смята, че много държави са на сходни позиции за създаване на Европейски валутен фонд и довършване на изграждането на Банковия съюз. Политическата несигурност в Германия, където отслабената канцлерка Ангела Меркел все още се опитва да състави правителство, обаче може да забави тези дискусии.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?