Проф. Балтов: Предстои голям скок във ваксинирането с акцент върху 4-та фаза

В следващите три месеца България ще получи над 3 млн. и 200 000 дози от РНК ваксините

проф. Асен Балтов (ляво) и Богдан Кирилов

Количествата ваксини, очаквани през започналото тримесечие ще позволят да се направи голям скок във ваксинирането. Това заяви в събота директорът на на "Пирогов" проф. Асен Балтов на брифинг, който той даде пред спешната болница заедно с директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Смятаме от следващата седмица да предложим да се включат вече и четвърта фаза - възрастните хора и хората с хронични заболявания. Ще бъде може би по-засилена активността и на общопрактикуващите лекари, които най-добре познават пациентите си на възраст, и хронично болните, заяви Балтов.

Той изрази надежда до края на юни да имаме над 50 процента ваксинирани от населението. И като добавим и преболедувалите, мисля, че много скоро след това ще достигнем заветните 70 процента колективен имунитет, посочи професорът.

Поетото като план и ангажимент - преди края на тази седмица да се постигнат 500 000 поставени дози, вече е факт, заяви Кирилов, като добави, че справка от днес сочи, че те са поставени в страната. Ваксинационният процес продължава, всички записали се през електронната система, искащите да преминат през "зелените коридори", или тези, които са част от изпълнението на фазите, ще могат да бъдат ваксинирани и утре.

Проф. Асен Балтов подчерта, че ваксините не са "прости хапчета". Знаете, от вчера има информация, че 15 млн. дози са били бракувани в САЩ поради проблеми в процеса на производството им. Всяка партида от ваксините задължително минава през тестване, и то на няколко нива, преди да бъде освободена за употреба. Това е и една от причините за забавянето на поръчките в първото тримесечие, каза Балтов и добави, че 100 000 души в страната вече са получили и двете си дози. Той се надява да се достигнат около 2,5 до 3 млн. в края на юни, така че всички да живеем малко по-спокойно и по-нормално.

При необходимост сме готови да правим между 20 и 25 хиляди дози на денонощие. Проблемът наистина е в доставката, а в момента, в който имаме достатъчно ваксини, ще видите как този процес ще нарасне и ще стане по-устойчив в рамките на следващите три месеца, заяви проф. Балтов.

Попитан за възможността за свободен избор на ваксина, той каза, че първо ще мине четвъртата фаза. В момента свободно единственото, което е разрешено, дори в момента продължава да се извършва ваксинация, е с ваксината на AstraZeneca, има "зелен коридор". Днес в него само в "Пирогов" са ваксинирани над 70 човека, заяви Балтов.

В следващите три месеца, България ще получи над 3 млн. и 200 000 дози от РНК ваксините, съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

В следващите седмици и месеци ще има по-голям дял на РНК ваксините спрямо векторните ваксини. 1 300 000 са част от 10 милиона, за които ЕК успя да сключи споразумение с Pfizer/BioNtech за ускорена доставка през второто тримесечие. Останалата част ще бъде доставена в четвъртото тримесечие, посочи Кирилов. За да се получи това съгласие от всички държави, трябваше да бъдат проведени преговори както на експертно ниво, така и на политическо - на ниво лидери, обясни Богдан Кирилов. Той припомни, че България ще получи близо 1 300 000 дози допълнително от ваксината на Pfizer/BioNtech, което, по думите му, е станало след двуседмични тежки преговори между държавите от ЕС, а националният ни интерес е бил защитен максимално.

По думите му, очакваните количествата РНК ваксини в следващите 3 месеца трябва да позволят да се стигне до 50 процента ниво на ваксиниране на населението, каквато е и поставената цел от ЕК.

Богдан Кирилов посочи, че 1 200 000 от ваксините са по солидарния механизъм, според който 19 държави са се съгласили пет други страни да получат авансово по-голямо количество от това, което е пропорционално разпределено, за да може да бъде постигнато желаното от ЕК ниво на ваксиниране.

На въпрос защо е трябвало да се стигне до това да ни помагат другите държави и не сме успели да си набавим количествата ваксини, без да има солидарност от тях, Богдан Кирилов каза, че основната причина е забавените доставки от един от производителите - с над 70 процента по-малко от предварително обявеното.

Богдан Кирилов каза още, че единственият лекарствен продукт с показания за лечение на коронавирус е "Ремдесивир", от който през март са били доставени 18 000 флакона, а през настоящия месец продължават доставките на още толкова, за да може препаратът да бъде осигурен за лечебните заведения.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?