Прогнозите за загубите на европари стигнаха до 500 млн. евро

Чакаме допълнителни средства от ЕС заради бежанците

Прогнозите за загубите на европари стигнаха до 500 млн. евро

Прогнозите за загуба на европейски средства в края на годината вместо да намаляват непрекъснато се покачват откакто новата тройна коалиция дойде на власт и вече достигнаха до 500 млн. евро.

 

Между 300 и 500 млн.евро европейски средства може да загуби България до края на годината. Това прогнозира евродепутатът от БСП Ивайло Калфин, съдокладчик на Европейския парламент по Многогодишната финансова рамка на ЕС за следващия програмен период. Той участва в кръгла маса "ЕС Фондовете – Национално ефективни? Споразумение за партньорство България - ЕК 2014-2020 г."

 

По думите му основните критични сектори са свързани с Програмата за селските район, с екологията и особено в областта на водния цикъл, и с оперативна програма "Конкурентоспособност". В момента се правят усилия да се спасят голяма част евросредства, каза Калфин.

 

В средата на лятото Европейската комисия прогнозира, че в края на 2014 г. България ще загуби 276 млн. евро по седемте оперативни програми и още около 100 – 150 млн. евро по селската програма. Вицепремиерът Зинаида Златанова, която отговоря за еврофондовете, определи като реалистична прогнозата на служебния кабинет от 373 млн. евро общо за всички програми.

 

Допълнителни пари от ЕС заради бежанците

 

До края на годината се очаква страната ни да получи допълнителни средства от Европейския съюз заради проблема със сирийските бежанци, но те няма да бъдат много, каза Калфин.

 

Той посочи, че за решаване на проблема с бежанците е възможно да се поиска от ЕС голяма част от средствата, които ще бъдат пренасочени в края на годината - около 500 млн.евро, да отидат за хуманитарна помощ. По този начин ще се помогне на страните, които са съседни на Сирия, и в които бежанците са най-много, за да може хората да се задържат там.

 

Според Калфин задължително е ЕС да постави много по-сериозно въпроса за спогодбата за реадмисия с Турция, което ще е допълнителна подкрепа за България за намаляване на притока на бежанци към страната ни.

 

Необходимо е да се обсъди и възможността хората, получили временен статут на бежанци по хуманитарни причини, да могат да пътуват, работят и живеят в целия ЕС, смята Калфин. По думите му сега всяка страна обявява "някакви квоти".

 

В отговор на въпрос за следващия вот на недоверие към правителството Калфин каза, че се надява да има дебат по него. По време на обсъжданията ще "излязат" интересни факти за регионалната политика, която до момента се е водила, каза Калфин, намеквайки че европарите са отивали за големи градове, управлявани от ГЕРБ .

Споделяне

Още от Бизнес