Програмиран гаф с платените пътища: 11 отсечки около София без винетка и глоби

След година бездействие АПИ и общините тепърва ще се договорят

Кметът на София Йорданка Фандъкова оповести списък с 11 пътни участъка в рамките на Столична община, за които няма да се изисква винетка. Това, заедно с уверенията, че пътуващите по тези пътища няма да бъдат глобявани, са част от кризисните мерки на властта след поредния ѝ гаф с въвеждането на тол системата.

Въпросните пътища свързват Банкя, Горни Богров, Мировяне, Бистрица, Кокаляне и други близки села със София. Жители на Нови Искър се вдигнаха на протест заради това, че трябва да си плащат, за да ходят на работа. През изтеклата нощ камера на тол система на пътя за Бистрица пък бе отрязана с флекс.

Именно недоволството и протестите провокираха гнева на премиера Бойко Борисов, който в сряда сутринта се накара на шефа на пътната агенция Георги Терзийски и му нареди веднага да обиколи всички засегнати селища: "Заставаш на площада и като едно време тея, глашатаите: "Няма да има винетки", викаш по три пъти".

Цялата бъркотия се дължи на това, че вече една година Столична община и Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) не могат да се разберат как да се финансира поддържането на крайградските пътища и те в момента са част от системата на платената пътна мрежа.

На 17 февруари бе първият ден, в който бе въведен елекронен фиш за шофиране без винетка по републиканската пътната мрежа. АПИ се похвалиха, че само в този ден 730 собственици на автомобили ще получат такъв фиш.

В съобщението не се уточняваше дали сред санкционираните има и такива, шофирали по пътища в градовете, които са част от републиканската пътна мрежа.

Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова каза, че за пътищата, по повод на които се е създало напрежение, се дължи такса от въвеждането на винетната система през 2004 г. Тя обърна внимание, че при хартиените стикери хващането на нарушители е било много по-трудно, но електронната система в България отчита абсолютно всеки нарушител.

В края на 2018 г. правителството на Бойко Борисов взе решение за кои пътища да се плащат винетни такси. Именно тогава тези пътища бяха включени в обхвата на платената пътна мрежа и възникна напрежение - защо за Северната скоростна тангента трябва да се плаща, а за Южната дъга на околовръстния път - не.

Проблемът с крайградските пътища, които са част от републиканската мрежа, не е само за столичани. Още пет общини, сред които Варна и Рила, са заявили желание за освобождаване от таксата за определени участъци, казаха от Националното сдружение на общините пред Mediapool. Община Варна например искаше да няма винетки за живеещите във вилните зони до Златни пясъци, както и за пътуващите до градския гробищен парк, който се намира до с. Тополи, обяви преди година кметът Иван Портних.

Решение на проблема обаче няма повече от година. Причината е, че местната и изпълнителната власт не могат да се разберат как да изчистят финансовите въпроси. Общините са готови да плащат, но само за чистенето на пътищата. Те искат ремонтирането им да остане за сметка на пътната агенция. Аргументът им е, че АПИ ще събира тол такси от преминаващите камиони и автобуси. От АПИ обаче не са съгласни и настояват общините да поемат изцяло издръжката на пътните участъци, които ще бъдат освободени от винетна такса.

София е готова да стопанисва 115 км пътища

За всички населени места на територията на Столична община се осигурява път, по който се пътува до София без винетка, написа столичният кмет Йорданка Фандъкова на страницата си във Фейсбук. Става въпрос за 11 пътни участъка с обща дължина от 115 километра.

Това са:

1.Път №181 в участъка от София до село Железница/Плана

2.Път №82 в участъка от София до Панчарево и село Кокаляне и от Кокаляне до Долни Пасарел

3. Софийски Околовръстен път

4. Северна Скоростна тангента

5. Участък от път № 8 -Е80 в участъка от бул. "Сливница" до пътен възел "Божурище"

6. Участък от път № 189 между СОП и Банкя - разклона от Суходолски път

7. Участък от път №1 - Е79 между "Черния Кос" и ул. "Войнишко въстание" в село Владая

8. Участък от път №1 - Е79 между СОП и село Желява

9. Участък от път (III - 802 ) между бул. "Европа" и град Банкя

10. Участъка от ул. "Малобучески път" между кв. "Суходол" и село Мало Бучино

11. Републикански път II-81 - от СОП до село Волуяк.

Списъкът с тези пътища е многократно обсъждан с ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура, пише Фандъкова.

"Ние имаме готовност да участваме в поддръжката на тези пътища, които са част от републиканската пътна мрежа. Това е ангажимент, който сме поели в разговорите си с АПИ в последните месеци и имаме тяхното уверение, че до окончателното решение на казуса, санкции на столичани няма да бъдат налагани", заяви Фандъкова.

АПИ: Предстои подписване на споразумение със Столична община

Предстои подписване на споразумение между АПИ и Столична община, в което ще е посочено за кои участъци от републиканската пътна мрежа на територията на общината няма да е необходима винетка, каза председателя на Управителния съвет на АПИ Георги Терзийски пред Нова телевизия.

Столична община е изразила готовност да финансира разходите по поддържането на участъците, за да се гарантира и доброто им експлоатационно състояние, добави той.

Споразумението между АПИ и Столична община ще стане факт след като Министерският съвет приеме промени в Списъка на републиканските пътища, за които се събира такса за ползване на пътната инфраструктура – винетна такса, съобщи АПИ.

По този начин жителите от сателитните квартали на столицата ще могат да ползват участъците от пътната мрежа без да е необходима е-винетка.

Георги Терзийски увери, че не се генерират електронни фишове за глоби на жителите в крайните квартали на София. По думите му камерите на тол системата в тези участъци само ще установяват нарушители, свързани с таксуването за изминато разстояние – тол.

Няма яснота какво става с автобусите за градския транспорт

Председателят на АПИ отбеляза, че в разговорите със Столична община е обсъждана и възможността по какъв начин след 1 март, когато стартира тол таксуването за тежкотоварните камиони и автобуси над 3.5 тона, да бъдат таксувани всички превозни средства на градския транспорт в столицата.

Участъците, за които сме уточнили, че няма да се изисква винетка, не са освободени от таксуване за изминато разстояние, отбеляза той.

Терзийски не конкретизира дали автобусите от градския транспорт ще плащат тол такси от 1 март.

Това е друг проблем, който дни преди старта на тол системата стои нерешен, въпреки че бе поставен преди повече от година от кметове и превозвачи. Въпросът стои и за другите големи градове като Варна, Бургас, Пловдив. Превозвачи в Бургас, които изпълняват линии на градския транспорт, заплашиха да спрат да ги обслужват.

АПИ е отворена към преговори с всяка община

Всички общини, които искат освобождаване на участъци от платената пътна мрежа от винетна такса, могат да го направят възмездно, като плащат за поддръжката им, каза министър Петя Аврамова в сряда.

За да се възползват от тази възможност, е нужно да подадат искане в АПИ с обхвата и дължината на отсечките. АПИ ще сключи споразумение с тях, като местните власти ще поемат поддържането на трасетата.

При сключване на такива споразумения, ще бъде променено и правителственото решение № 959 от декември 2018 г., като пътищата ще бъдат извадени от обхвата на платената пътна мрежа с винетна такса, каза Аврамова.

Тя напомни, че миналата година премиерът призова всички общини, които искат републикански участъци на тяхна територия да бъдат освободени от плащане на винетка, да подадат заявление те да станат общински.

В рамките на една година имаше заявления от общини, бяха водени преговори, някои се отказаха, каза Аврамова. Тя допълни, че през НСОРБ ще бъдат уведомени общините, че имат възможност да подадат заявления.

От НСОРБ казаха пред Mediapool, че в началото на миналата година пет общини са подали заявления до МРРБ. Това са Белица, Челопеч, Рила, Павликени и Варна.

Срязана контролна камера с флекс край Бистрица

През изминалата нощ край Бистрица, Софийско, е била срязана с флекс контролна камера на тол системата.

Регионалният министър случая определи като "вандалска" проява и уточни, че нанесена щета за бюджета е над 100 000 лв.

Проблемът не се решава по този начин, каза пътният шеф и призова жителите към спокойствие.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес