Прокопиев: Неслучайно жълти медии на ДПС и Пеевски бяха на обиска в офисите ми

Прокуратурата опитва да докаже, че успех извън кражбите на обществен ресурс е невъзможен

Прокопиев: Неслучайно жълти медии на ДПС и Пеевски бяха на обиска в офисите ми

Неслучайно заедно с прокуратурата дойдоха и "един определен тип жълти медии" под контрола на ДПС и Делян Пеевски, които са отразили събитията "шумно и кресливо”. Това каза бизнесменът Иво Прокопиев пред бТВ по повод обиска в офисите му. Според него търсеният ефект е атака срещу репутацията му.

Той обясни, че по време на акцията е бил извън България. "Тя (бел.ред- прокуратурата) използва най-разнообразни, привидно законови средства, за сплашване и налагане на репресия върху мен, фирмите и медиите, които издавам. Търси се единствено негативен ефект за някакво публично назидание и тормоз", заяви Прокопиев, който е мажоритарен собственик на "Алфа финанс холдинг" и издател на "Дневник" и "Капитал".

По думите му акцията е "циркаджийско искане" за предоставяне на документи, които са от периода 2000-2001 г. и са за покупка и продажба на акции.

"Целият този период приключва през пролетта на 2013 г. В по-голямата част от него "Каолин" е била публична компания, която се регулира практически като банките. През цялото това време не само сме били под надзор, а сме били интензивно проверявани от данъчните власти и от Комисията за финансов надзор”, поясни бизнесменът.

Според него именно заради това "драматизацията, която сега се създава, е напълно безплодна и ненужна".

"Идеята, че може да има свободно предприемачество, което не е част от корупционния модел, който владее държавата, не им харесва и се опитват по всякакъв начин да докажат, че успех извън обществените поръчки в България не е възможен. Такива са правилата и всеки, който се опитва да играе по нормалния начин, ще бъде наказан и демонстративно атакуван, за да видят другите, че така не трябва”, каза още Иво Прокопиев, който е завел дело срещу България в Европейския съд за правата на човека за незаконните действия на КПКОНПИ срещу него.

"От България бягат младите, бягат опитните, способните и успелите, панически бягат хората с капитал. По 4 млрд. евро годишно нетно бягат от страната, защото средата за бизнес е невъзможна и абсурдна и има развал на институционалната среда", описа Иво Пропокиев бизнес климата в страната ни.

Миналата година Прокопиев бе обвинен в пране на пари заради продажбата на "Каолин". Това дело започна след сигнал на антикорупционната комисия КПКОНПИ, в който се твърди, че има нарушения при продажба на акциите на "Каолин" на немското дружество "Кварцверке" през 2012 г. Според антикорупционния орган генерираните пари от продажбата са с незаконен произход.

В отговор на въпрос Иво Прокопиев уточни, че е обвиняем за пране на пари за това, че управителният съвет на "Алфа финанс" е трябвало да знае при продажбата на "Каолин" през 2013 г., че компанията е била придобита в нарушение на закона 13 г. по-рано. "Управителният съвет знаеше точно обратното, защото прокуратурата е водила дела и на три инстанции съдът се е произнесъл, че по сделката няма нарушения", каза той. "Алфа финанс" знае това от съда", подчерта Прокопиев и прогнозира, че от обвиненията срещу него "нищо няма да излезе".

Той напомни, че сделката е с голям германски инвеститор, анализът ѝ е направен от две световни юридически компании и е минала през борсата. Преди това компанията е била регулирана като концесионер на подземни богатства и като публично дружество, чиито акции се търгуват на борсата.

Бизнесменът припомни също, че по запорите на акции, наложени му през 2017 г., Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) не е предприела нищо досега. "Аз нямам права да се защитя извън съда и затова КПКОНПИ се въздържа да влезе в съда, защото там нямат аргументи", изтъкна той.

По думите му начело на прокуратурата и КПКОНПИ стоят неподходящи, злонамерени и зловредни хора, чиито действия водят до цялостен разпад на законността, а прокуратурата се е превърнала в частна структура. "Това, което става в България е доста зловещо, прихващането на такива ключови правораздавателни институции влошава средата", каза Прокопиев.

В момента Прокопиев е подсъдим по делото за продажбата на държавния дял от електроразпределителното дружество ЕВН през 2011 г. Заедно се него по това дело са обвиняеми бившите министри на финансите и икономиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков. От хода на съдебните заседания е видно, че прокуратурата – поне засега - не може да защити тезата си.

В отговор на въпрос той заяви, че семейството му живее в България и не възнамерява да я напуска, а сегашният му бизнес е свързан с проекти за дигиталната трансформация.

Споделяне

Още по темата

Още от България