Прокуратурата: Аферата ”Опак” – обидно видна от чувство за безнаказаност

Прокуратурата: Аферата ”Опак” – обидно видна от чувство за безнаказаност

Наблюдаващият прокурор Стоил Тойчев обяви, че аферата ”ОПАК” е  направена по ”толкова обидно виден начин, демонстративно виден начин, от чувство за безнаказаност, защото в нашето общество има една прослойка от безнаказани. Чувстват се като богове”.

Делото вече доведе до обвинения за двама високопоставени съдии – Веселин Пенгезов (шеф на Софийския апелативен съд) и полковник Петър Петков (шеф на Военно-апелативния съд), но същото е на път да се случи и с шефката на кабинета на премиера Пламен Орешарски – Мария Дивизиева

”Първоначално беше доста по-склонна да съдейства и в първите си показания доста неща сподели, които после, след като се консултира с адвокат, зае друга позиция”, обясни Тойчев пред бТВ.

В основата на аферата стои манипулиране на документи с цел да се прикрият необявени обществени поръчки. Прокуратурата вече обясни, че кашата е забъркана първо от председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, когато е оглавявал Военно-апелативния съд. После той се е обърнал за помощ към Мария Дивизиева, която сега е шеф на политическия кабинет на премиера, а по време на самата афера – зам.-министър и пряк отговорник за проектите по ОПАК. Дивизиева и нейните експерти са му давали съвети как да маскира проблемите, за да не загуби парите. В последствие тя е обещала да прикрие нарушенията.

”Няма как да се проведат девет независими обществени поръчки и бюджетът на печелившите оферти на независимите участници да са абсолютно еднакви. И съвсем случайно пък печелившите оферти сборът им да дава до лев сборът по дейността!” обясни прокурор Стоил Тойчев.

”Изкушавам се да цитирам господин Пенгезов, който в правото си каза, че всеки може колкото може”, продължи прокурорът с предположение защо се е действало така.

И докато окомплектоването на отделните обществени поръчки се прави от съдиите, няма как подмяната на документите да стане без управляващия орган.

”Точно това е бил ангажиментът, който е поела Мария Дивизиева - да стане безпроблемна подмяната на документацията в управляващия орган”, посочи още обвинителят.

Споделяне

Още по темата

Още от България