С издигане на кандидат в точното време

Прокуратурата обърна избора на главен съдебен инспектор в битка на лобита

Прокуратурата обърна избора на главен съдебен инспектор в битка на лобита

Асоциацията на прокурорите издигна в петък свой кандидат за главен съдебен инспектор в лицето на Атанас Гебрев, прокурор от Върховната касационна прокуратура, назначен от Сотир Цацаров за ръководител на прокурорския инспекторат. Моментът за оповестяването на тази кандидатура съвпадна с публично изслушване на претендентите за позицията на Съюза на съдиите в България.

Докато съдиите Вера Чочкова и Теодора Точкова развиваха своите концепции пред своите колеги и гражданските организации, прокурорите издигнаха своя колега "на тъмно“ без обществото дори да подозира, че подобен ход се обсъжда.

Прекият ефектът от действията на прокурорската асоциация е, че опитът на съдиите да проведат прозрачна професионална дискусия за инспектората бе напълно засенчен от задаващата се поредна съдебна интрига в Народното събрание. Съмненията за задкулисни действия в гилдията щяха да бъдат значително смекчени, ако прокурорската процедура бе обявена предварително и проведена прозрачно.

От ГЕРБ вече обявиха, че ще подкрепят кандидата на Съюза на съдиите в България, който и да е той. Ако управляващите от БСП и ДПС застанат зад кандидата на прокурорите, то изборът отново ще бъде блокиран.

Длъжни сме основно пред прокурорите

Пред Mediapool председателя на Асоциацията на прокурорите Евгени Иванов обясни, че организацията дължи прозрачност основно на своите членове, които са били лично поканени да участват в обсъжданията. "Няма нищо тайно и нищо конспиративно", допълни той. Според него обществото ще може да направи проверка на прокурор Гебрев и ще зададе всички въпроси в рамките на парламентарната процедура.

"Ние нямаме никаква гаранция, че нашият кандидат ще бъде издигнат", каза прокурор Евгени Иванов. Той обясни, че от асоциацията са писали писмо до правосъдния министър Зинаида Златанова още в началото на февруари. В него те са задали множество въпроси, включително дали правосъдният министър би застанал зад кандидат, издигнат от съсловна организация. Писмото е останало без отговор. "Това щеше да е най-чистият вариант", обясни прокурор Иванов.

"Ние преценихме, че би било по-лошо, ако ни обвинят, че не поемаме отговорност и не издигнем кандидат", разказа Евгени Иванов. В края на февруари министър Зинаида Златанова призова съсловните организации на магистратите да бъдат по-активни и да издигнат свои кандидати. Евгени Иванов обясни, че именно този призив е задействал асоциацията, а съвпадението с процедурата на съдийския съюз не е търсен ефект.

Въпреки това призна, че управителният съвет на асоциацията е избрал своя кандидат още в сряда. "В състезанието се ражда качеството. Ние не държим дори да е прокурор. Ние държахме да излъчим кандидат, който познава всички аспекти на магистратската работа. За мен Атанас Гебрев е повече съдия, отколкото прокурор", каза Иванов, изтъквайки, че кандидатът има 10-годишен стаж като съдия.

Чочкова е за реформа, Точкова - за продължаване на усилията

Извън темата за назряващото задкулисие в Народното събрание гражданските организации приветстваха проведената от Съюза на съдиите в България процедура и общественото обсъждане. Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев определи процедура като стъпка напред в развитието на обществото.

"Ако политиците можеха да изберат кандидат за главен съдебен инспектор, можеха да го направят преди година и половина. Явно нещо им пречи. Но това, че на политиците нещо им пречи, помага на обществото да се развива", каза Груев. Вече година и половина парламентът се проваля в опитите си да намери заместник на главния инспектор с изтекъл мандат Ана Караиванова.

Пред широка публика съдиите Вера Чочкова и Теодора Чочкова изложиха детайлно своите виждания за работата на ключовия съдебен инспекторат. Дискусията позволи да се направи ясно разграничение между позициите на двете.

Съдията от Софийския градски съд Вера Чочкова се обяви за цялостна реформа на институцията, чиято работа се приема с много смесени чувства в магистратската общност. Тя обяви, че под нейно ръководство съдебният инспекторат ще работи прозрачно и разбираемо за обществото и гилдията. Тя остро критикува досегашните практика на институцията да поставя на първо място бързата работа на съдиите пред качеството на техните актове.

Съдия Чочкова припомни, че методиката за проверките на инспектората не е публична и е приета цели 3 години след създаването на институцията – през 2010 година. Според нея органът носи вина за досегашната противоречива дисциплинарна практика на Висшия съдебен съвет (ВСС). Тя допълни, че в актовете на инспектората няма и следа да са водени разговори с магистратите, които се предлагат за наказания. "Тези разговори можеха да разкрият системните проблеми", обясни магистратът.

"Никой няма нужда от страхлив съд"

"В сегашния си вид инспекторатът няма как да се справи с работата", каза тя и се обяви за законодателни промени. Съдия Чочкова напомни, че от 10 редови съдебни инспектори, едва трима са съдии. В същото време в съдебната система има 2100 съдии по щат срещу 1800 прокурори. Съдията отбеляза, че не бива прокурори да проверяват съдии и обратното, както е в момента. Тя настоя за въвеждане на квоти за съдии и прокурори в инспектората.

Чочкова отчете, че инспекторатът е пренебрегнал и проблема с компрометираните системи за случайното разпределение на делата, които са "хранителна среда за корупцията" в системата.

"Никой няма нужда от страхливо и некачествено правораздаване", каза съдия Чочкова. Тя настоя, че инспекторатът трябва да започне да проверява и върховните магистрати, защото "никой не трябва да остава с чувството за недосегаемост". "В момента най-натоварените съдии са най-лесните жертви на инспектората. Недопустимо е да се слага знак за равенство между бързината и качеството", каза съдия Вера Чочкова.

Съдия Теодора Точкова, която е председател на Хасковския административен съд, се обяви на свой ред за продължаване на усилията на инспектората. В изложението ѝ почти липсваше критика към сегашната работа на институцията. Тя обаче също отчете, че проверяващите не трябва да се изявяват като репресивен орган спрямо магистратите. Съдия Точкова обясни, че при проверките си инспекторите трябва да се съобразяват с натовареността на магистратите.

"Има дисбаланс между натовареността на съдиите в София и в останалите градове. Това трябва да се реши със промени в закона", каза Точкова, която похвали и сегашния Висш съдебен съвет за усилията му да реши проблема с натовареността.

Прокурорите вдигат човека си по бързата процедура

В съобщението на Асоциацията на прокурорите от петък се съобщава, че организацията е провела процедура по излъчване, обсъждане и номиниране на кандидати за позицията на главен съдебен инспектор. Не се споменава обаче кои са били другите кандидати, които са дали съгласието си да бъдат номинирани и защо те са по-лоши от Атанас Гебрев.

Иначе прокурор Атанас Гебрев участва в проверката на скандалния бивш градски прокурор на София Николай Кокинов. Той участва и в разследването на делото за незаконното подслушване в МВР, по което е обвинен бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Прокуратурата засега се проваля в опитите да вкара делото в съда.

"Прокурор Гебрев е магистрат с 24 годишен стаж, придобит от работата в различни органи на съдебната власт – следствие, съд и прокуратура. Неговият дългогодишен практически опит е гаранция за притежаваните сериозни и задълбочени познания относно спецификите на организацията на работа на всички съдебни органи", се казва в съобщението на прокурорите.

В него се допълва, че "Гебрев познава проблемите в система и има конкретни идеи и предложения, както за подобряване на тяхната работа, така и за издигане авторитета на съдебната власт". В сайта на организацията обаче не се казва какви са точно тези идеи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?