Прокуратурата отказа да се занимава с полицейските биячи, охранители на Маджо

“Униформените охранители” на сикаджията Младен Михалев-Маджо, които преди седмица пребиха фоторепортера Емил Иванов от в. “Експрес”, няма да бъдат наказани, защото прокуратурата не намери достатъчно данни, за да образува досъдебно производство. Това става ясно от съобщение на държавното обвинение, разпространено във вторник. Отказът от реални действия, освен първоначално декларативните, е постановен в понеделник. 

Инцидентът стана миналата сряда, докато Маджо даваше показания в Софийския градски съд. Тогава Иванов се опита да заснеме безпрецедентната полицейска охрана,  осигурена за видния представител на някогашните силови групировки. Униформените, които били там, за да “предотвратят терористичен акт”, или “опит за ликвидиране на свидетел” (според противоречивите последващи обяснения на правосъдното министерство и МВР), явно съзряха опасността в лицето на 55-годишния фоторепортер и решиха да го “профилактират” в един от дворовете на Съдебната палата. Полицаите добре се бяха постарали, след като броени минути след срещата му с тях, Иванов плачеше като малко дете.

Последва декларация от вътрешния министър Петков да направи проверка и “накаже” виновните, както и среща с фоторепортера и главния редактор на в.”Експрес”. Веднага след нея Петков предприе действия, от които се разбра, че биячите ще имат възможността за още безчинства, под прикритието на МВР-униформата.  

Главният редактор на в. “Експрес” Данка Василева заяви пред Mediapool във вторник, че не е изненадана от развитието на случая с оглед изявленията на Румен Петков. Два дни след инцидента  вътрешният министър обяви някъде от провинцията, че полицаите, охранявали Съдебната палата (или Маджо) не са носили палки.  Василева отбеляза, че министърът се е “хванал за палките” като е спестил разказа на Иванов за нанесените му юмручни удари и ритници, а Военно-окръжната прокуратура покрива нещата по законен начин.    

В съобщението от държавното обвинение се посочва, че по преписката за упражнено насилие от полицейски служители “е направен извод, че не са налице достатъчно данни за това, че при изпълнение на служебните си задължения на 16 май 2007 г. служителите от МВР са превишили правата си и са злоупотребили с властта си, както и да са нанесли побой на гражданина Иванов, с което да са извършили престъпление от общ характер.”

“Горепосоченият правен извод – гласи още съобщението - прокурорите обосновават от анализ на събраните при проверката материали: писмени обяснения на свидетели и очевидци, медицинска документация, справки за техническото оборудване на полицейските служители по време на операцията и резултати от психодиагностично и полифизиографско изследване”.

Само от медицинската документация на Емил Иванов, публикувана в медиите, ставаше ясно, че той е бит и получил “кръвонасядане по лявата подбедрица, драскотина по лявата китка и контузия на врата, кръста и предмишницата отляво”. За компетентните органи обаче това не са достатъчно данни. Може би един 55-годишен мъж сам се удрял и въргалял в праха в делничен ден по обяд в центъра на София, за да се самоконтузи като с това цели  да омаскари пазителите на закона.   

Все пак отказът на Военно-окръжната прокуратура да образува досъдебно производство подлежи на обжалване пред по -висшестоящ обвинител с пагон. От редакцията на в. “Експрес” уточниха, че първо ще се посъветват с юристите си има ли смисъл да се възползват от тази възможност.   

Споделяне

Още по темата

Още от България