Прокуратурата проверява изнасяни ли са тайни за концесията на летище "София"

Замесен е началникът на кабинета на служебния министър на вътрешните работи

Прокуратурата проверява изнасяни ли са тайни за концесията на летище "София"

Прокуратурата се зае да проверява дали е изнесена незаконно секретна информация относно концесията на летище "София". Това става след като служебното правителство прекрати процедурата с мотив, че има съмнения за нагласена поръчка и че държавният интерес не бил защитен. Служебната власт дори привлече Световната банка за консултант на новата концесионна процедура и така практически ангажира следващото редовно правителство на Бойко Борисов.

Отменената процедура може да се окаже компрометирана и поради теча на информация, в която е замесен "настоящ началник на кабинет на министър", според съобщението на прокуратурата, която обаче не уточнява кое е министерството.

Не се съобщава също кой и кога е подал сигнал до прокуратурата, което предизвика спекулации, че държавното обвинение заема стараната на някой от кандидатите, които са недоволни от прекратяването на процедурата.

В началото на март сайтът afera.bg публикува документ, от който става ясно, че фирма "Оувърсайз Секюрити Продакшън", която е била собственост на Николай Крушков, е получила "пълни администраторски права до ИТ информационната структура на летище "София"". Целта е била да се извърши проверка на изправността на ИТ системата. В публикацията се прави внушение, че Николай Крушков, който в момента е началник на кабинета на служебния вътрешен министър Пламен Узунов, е предавал секретна информация на израелска компания, която възнамерявала да участва в прекратената концесионна процедура.

Потърсени за коментар, Николай Крушков и Веселин Пейков, който е подписал заповедта за достъп на фирмата до ИТ системата на летището, не вдигаха мобилните си телефони.

От Министерството на транспорта уточниха пред Mediapool, че след публикацията служебният министър на транспорта Христо Алексиев е разпоредил на звеното "Вътрешен одит" във ведомството да направи проверка по случая. Очаква се тя да приключи до края на седмицата. Поради тази причина министерството не е сезирало прокуратурата по случая.

Заповедта е издадена в безвремието около смяната на директора

До главния прокурор е постъпил сигнал за това, че през февруари 2017 г., по силата на заповед на изпълнителния директор на "Летище София", на частно търговско дружество са били предоставени пълни администраторски права по отношение на цялата информационна система на летището (неограничен достъп).

По същото време се е провеждала процедура по предоставяне на "Летище София" на концесия. По данни в сигнала, предходен собственик на търговското дружество, получило този достъп в "Летище София" ЕАД, е настоящ началник на кабинет на министър.

Проверката до този момент е установила, че такава заповед действително е била издадена и е действала, но същата не е била подписана лично от изпълнителния директор на "Летище София", а от друго длъжностно лице, посочва прокуратурата.

В съобщението се казва още, че "липсва договор между "Летище София" и частното търговско дружество и така предмет на проверката са причините, поради които това търговско дружество е получило пълни администраторски права до информационните масиви на летището, както и какви са ползваните данни".

От съобщението на прокуратурата става ясно, че публикуваната от afera.bg заповед е действителен документ. Той е издаден на 20 февруари за извършване на проверка на "функционалното състояние и изправността на ИТ системата на "Летище София". Този документ е издаден на фирма "Оувърсийз Секюрити Продакшън".

Заповедта е подписана от Веселин Пейков на мястото, където пише изпълнителен директор на летище "София". Към този момент Веселин Пейков е бил председател на директорския борд на държавното дружество, а не изпълнителен директор, показва справка в Търговския регистър.

На 17 февруари служебният министър на транспорта Христо Алексиев сменя директорския борд и изпълнителния директор Христо Щерионов. На тяхно място е назначен нов Съвет на директорите, като изпълнителен директор на летището става Пламен Станчев. Промените в Търговския регистър са вписани на 22 февруари и от тази дата новото ръководство поема управлението на държавната компания.

И ДАНС проверява анонимния сигнал

"Прокурори от Специализирано звено "Антикорупция" извършват лична проверка по сигнала, а по част от поставените въпроси е възложено извършване на проверка и на ДАНС", посочва прокуратурата.

Обикновено ДАНС влиза за проверка, когато са засегнати националните интереси. Такъв мотив беше изложен от Христо Алексиев при обявяване на решението му за прекратяване на концесията. Той съобщи, че по препоръка на президента Румен Радев е направена проверка и на фактора "сигурност". От обясненията му стана ясно, че така подготвена процедурата не защитава държавните интереси и националната сигурност.

За това не е случайно, че в публикацията на afera.bg между другото е замесено и името на сестрата на президента Румен Радев. Според работещи на летището обаче Лозана Странджева работи в държавното дружество много преди Радев да стане президент.

Кой е Николай Крушков?

Компанията, получила достъп до информационната система на "Летище София", е била собственост на Николай Крушков до 27 януари 2017 г. Тогава той става началник на кабинета на министъра на вътрешните работи Пламен Узунов и "Оувърсийз Секюрити Продакшън" вече има нов собственик - Иван Филипов Николов, става ясно от Търговския регистър.

Крушков се смята за близък до бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев, защото по негово време оглавяваше дирекция "Координация и информационно-аналитична дейност" (КИАД) в МВР. Той напусна министерството през ноември 2014 г. със смяната на кабинета "Орешарски" с този на Бойко Борисов.

Любопитна подробност е, че напускането му съвпадна с избухването на скандала с незаконните специални разузнавателни средства (СРС), разпоредени от съда по разработката на ДАНС "Червей". Именно подчинени на Крушков служители на КИАД бяха осигурявали достъп на агентите на службата при честите им тайни посещения в няколко областни дирекции на МВР.

Засилена активност на прокуратурата след скандала ЦУМ-гейт

Загадка остава защо прокуратурата не се задейства по време на самата концесионна процедура въпреки сигналите от БСП и работещи на летището, които искаха прекратяването ѝ заради нередности.

Факт е обаче, че след скандала, добил популярност като ЦУМ-гейт – срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена и издател на в."Сега Сашо Дончев в офиса на лидера на БСП Пловдив и бизнесмен Георги Гергов, обвинението е изключително активно.

В няколко последователни дни прокуратурата започна проверки на НЕК за консултантски договори, на КЕВР за цените на газа и на парното и издадени разрешителни на "Овъргаз", и на АПИ за поскъпването на магистрала "Марица".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?