Прокуратурата се активизира и за качеството на горивата

ДАМТН и без това е длъжна да проверява качеството на горивата, архивна снимка

Вярна на практиката си последните месеци да нарежда редовно проверки за какво ли не, Върховната административна прокуратура (ВАП) в петък се сети и за качествата на горивата. От държавното обвинение съобщиха, че е възложено на председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) бъдат инспектирани бензиностанциите спазват ли нормите за съдържание на олово, сяра и други вредни вещества (замърсители) в горивата.

"Проверката е във връзка с информация в медиите за неспазване на нормативните изисквания за качество на течни горива и изключително широкото им разпространение и използване", посочва се в съобщението.

Акцията трябва да е срещу лицата, които пускат на пазара течни горива и крайните разпространители на течни горива в обекти от рода на резервоари за съхранение и използване на течни горива в търговски, производствени и складови обекти, петролни бази и терминали, бензиностанции от колонките за зареждане, подвижни цистерни за превоз на течни горива.

Ще се вземат проби за изследване в акредитирана лаборатория дали са спазени нормите на съдържание на съответните вещества в течните горива. Ще се проследи също така поставена ли е на видно и достъпно за потребителя място  маркировка с информация за вида на горивото, изискванията за качеството му и декларация за съответствие за разпространяваната  партида.

ВАП е изискала доклад с констатациите, разкритите случаи на неспазване на приложимите правила, какво е предприела ДАМТН, наложени ли са санкции и установени ли са данни за престъпления, които да са изпратени на съответните прокуратури.

Реално метрологичната агенция и без това нареждане извършва планови проверки на бензиностанциите за качеството на горивата, както и такива по сигнали.

През декември 2019 г. ведомството обяви, че само за същия месец от пазара са били изтеглени близо 14 хил. литра некачествени дизел и бензин. Това е станало след проверки на 51 бензиностанции на територията на цялата страна в рамките на 48 планови проверки, две съвместни с митниците и данъчните и една по сигнал.

Година по-рано пък бяха обявени изтеглени от пазара за 2018 г. 1000 тона некачествени горива.

През годините ДАМТН неведнъж се е включвала в акции за проверки на качеството на горивата – предимно след обществено напрежение или протести на граждани срещу цените или качеството на дизела и бензина.

Сега възложената на прокуратурата идва в момент, в който държавата тръгна да прави своя петролна компания за управление на петролните запаси от Държавния резерв и двете сегашни бази, за изграждане на данъчни складове за горива и за изграждане на сто бензиностанции. Това съвпада също така с поредно разследване на Комисията за защита на конкуренцията за наличие на картел при цените на горивата и приета законова поправка, изискваща от "Лукойл" да раздроби над 300-километровия си нефтопродуктопровод на отделни данъчни складове.

Всички тези действия говорят за пренареждане на пазара на горивата под предлог защита на интересите на потребителите и осигуряване на качествени и евтини дизел и бензин.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес