Назначавайки експертиза на тефтерчетата на Златанов 5 дни след тази на съда

Прокуратурата забави делото срещу ексшефа на комисията за конфликт на интереси

Филип Златанов. Сн.: БГНЕС

Прокуратурата стана причина Софийският апелативен съд (САС) да отложи в четвъртък делото срещу бившия шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов, обвинен в престъпление по служба.

Оказа се, че 5 дни, след като апелативните съдии изискаха от държавното обвинение оригиналите на бележниците му, за да ги подложи на графологична експертиза, прокуратурата е назначила своя. Заради това тефтерите не са били предоставени на вещите лица. Така делото бе отложено за 20 ноември, тъй като по казуса няма предвидени разпити на нови свидетели.

Досега не е била правена експертиза на нито един от оригиналите на бележниците на Златанов. Разследващите са изследвали само единия, и то – негово копие. Самият Златанов обаче никога досега не е отричал, че това са неговите лични бележки. Отричаше единствено, че зад инициалите "Б.Б.", "Ц.Ц." и "И.Ф." стоят имената на Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Искра Фидосова.

В началото на април т.г. Златанов бе осъден 3 и половина години затвор. Той бе признат за виновен за това, че не е обявил публично, а прибрал в касата си сигнал и последвалата го преписка срещу президента Росен Плевнелиев, както и решение за наличие на конфликт на интереси по преписка срещу бившата съветничка на държавния глава Димана Ранкова.

В първия случай КПУКИ е прекратила казуса със становище, че няма данни Плевнелиев да е в конфликт на интереси. По преписката срещу Ранкова решението е обратното, като по него има две особени мнения. Златанов обаче не го е огласил и така е попречил на Ранкова да го обжалва, прие Софийският градски съд (СГС) преди повече от пет месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?