Прокурори залесяват Витоша, за да направят по-видими престъпленията срещу природата

В същото време делото за унищожените 20 дка фиданки няма резултат

Прокурори залесяват Витоша, за да направят по-видими престъпленията срещу природата

Около 40 прокурори от всички нива на прокуратурата в страната ще участват в акция по залесяване на Витоша на 14 май - събота. Това съобщиха от Асоциацията на прокурорите.

В същото време разследването за унищожените в края на м.г. 20 дка фиданки близо до пистата "Витошко лале" продължава да е без резултат. През ноевмри м.г. стана ясно, че тежка техника е изкоренила наскоро залесен със смърчове участък, но разследващите така и не успяха да установят кой е отговорен за това.

Иначе инициативата по залесяването е част от проекта "Повишаване на контрола и спазването на правилата, установени в законодателството за опазване на околната среда", изпълняван от Асоциацията на прокурорите в България с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Съвместно с експерти от Изпълнителната агенция по горите, партньор по проекта, ще бъдат засадени 200 фиданки в местността "Офелиите". Залесяването е съобразено с лесоустройствения план на планината.

"С тази акция бихме искали да покажем личната си ангажираност към природата и нейното опазване и да насочим вниманието към делата, свързани с престъпленията срещу нея. Личният пример е най-сериозният аргумент в нашата работа“, казва Евгени Иванов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България. По думите му по този начин прокурорите се надяват да направят темата за екологичните престъпления по-ясно очертана за институциите и по-видима за обществото. 

Проектът цели да се повиши спазването на правилата за защита на природата и да се осигури ефективно преследване на престъпленията срещу природата - замърсяване на водата, почвата, въздуха, бракониерство, нарушаване на биоразнообразието и злоупотреба със защитени зони.

Разследванията по такива случаи изискват специализирани, а не само юридически познания, както и специфична тактика при разследването. В рамките на проекта е създадена национална мрежа от 58 обучени, добре информирани и подготвени прокурори по въпроси, свързани с екологичните престъпления.

Действа и Комитет по въпросите на екологичните престъпления, ефективно работи оперативна експертна прокурорска група. Осигурен е и достъп до онлайн база данни на национални, европейски и международни най-добри практики, свързани с екологични престъпления, което улеснява работата на българските прокурори по такива случаи.

Конкретен резултат от проекта е помагало за разследване на престъпленията срещу околната среда, което ще бъде разпространено сред всички прокурори в страната.

В момента експерти подготвят конкретни предложения за усъвършенстване на нормативната уредба, уреждаща наказателното преследване на престъпления срещу околната среда. Предложенията ще бъдат представени на кръгла маса през юни, като така ще се постави началото на публичното им обсъждане.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?