Партията на Кунева скочи срещу подписания само със синдикатите меморандум

Промени в пенсионния модел изправиха Реформаторите срещу ГЕРБ

Радан Кънев: Решението за пенсионните фондове е национализация, опасна идея, която не трябва да влиза в пленарна зала

Меглена Кунева и Радан Кънев

Два дни след като представители на правителството, начело с премиера Бойко Борисов подписаха само със синдикатите Меморандум за разбирателство, който отново замрази повишаването на възрастта за пенсиониране, но затова пък предвижда други бързи промени, които може да застрашат основите на пенсионно-осигурителния модел, темата противопостави ГЕРБ и Реформаторския блок.

Най-напред срещу подписания меморандум се обявиха от „Движение България на гражданите”, а след това лидерът на ДСБ съпредседател на ПГ на Реформаторите обяви някои от идеите в документа за опасни и обеща да бъде направено всичко възможно те да не влизат в пленарна зала.

В преговорите по меморандума и подписването му от страна на правителството и на подкрепящото го парламентарно мнозинство освен премиера участваха само представители на ГЕРБ - финансовият министър Владислав Горанов и председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова – и на АБВ – вицепремиерът и ресорен министър Ивайло Калфин. Отсъстваха представители на Реформаторския блок и на работодателските организации.

Освен стопирането на досегашните стъпки в пенсионната реформа експерти и работодатели веднага съзряха в подписания документ спорен опит за прекрояване на пенсионния модел и заподозряха пореден опит за национализация на пенсионни активи. Става дума за предвидената възможност родените след 1960 година да избират дали да се осигуряват и в универсален пенсионен фонд или вноските им да отиват само в Националния осигурителен институт (НОИ).

В понеделник синдикатите отрекоха авторството на спорната идея и я приписаха на финансовия министър Владислав Горанов. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров обясни, че профсъюзите предлагали подобна промяна само за професионалните фондове, в които се осигуряват работещите тежки професии. Идеята това да важи и за работниците от масовата трета категория била на финансовия министър.

Късно в понеделник към недоволните от тази перспектива се присъедини и една от основните партии в Реформаторския блок - "Движение България на гражданите".

От партията не приемат подписването на толкова важен документ да се прави без знанието на Реформаторския блок като политическа сила, участваща в управлението, и на депутатите от ПГ на РБ.

За ДБГ е обезпокоително документи за бъдещето на пенсионноосигурителния модел да се подписват без публична дискусия, без да е взето мнението на работодателите, без да е направена оценка за въздействието и яснота за следствията от прилагането на документа и без съвместна позиция на ГЕРБ и РБ по него.

От ДБГ предлагат незабавно провеждане на консултации между ръководствата на РБ и ГЕРБ за установяване на гаранции за спазване на подписаните между тях политически документи, както и публично обсъждане на меморандума с всички засегнати страни, в т.ч. и консултации с представителите на синдикатите и работодателите.

Посочва се още необходимостта от анализ на ефекта от прилагането на меморандума върху социалната, икономическата и финансовата системи на държавата. От ДБГ искат и съставяне на работна група от управляващите ГЕРБ и РБ, която да предложи консенсусен пенсионен модел на страната, в сила от 2015 г.

Все пак от ДБГ изразяват политическа воля да работят за стабилност на отношенията на РБ с ГЕРБ и заявяват, че ще продължат своите усилия за гарантиране на целостта на реформаторското мнозинство в Народното събрание.

Междувременно късно вечерта в понеделник с позиция във Фейсбук излезе и лидерът на ДСБ Радан Кънев. Според обяснението му около полунощ е кацнал от Берлин и бърза да съобщи, че е "силно притеснен от меморандума". "Очаквайте позиция на РБ по темата", анонсира той.

Във вторник депутатите от Реформаторския блок се въздържаха при гласуването в парламентарната Комисия по бюджет и финанси, с което промените в Кодекса за социално осигуряване, с които пари от лични сметки в пенсионните фондове ще могат да се прехвърлят в НОИ, бяха приети на първо четене.

Привечер във вторник по информация на Mediapoolтемата е била обсъдена на заседание на ПГ на РБ. После пък по информация на „Дневник” съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев се е срещнал с колегите си от ГЕРБ - председателя на Народното събрание Цецка Цачева и шефа на групата Цветан Цветанов, с които са разговаряли по темата. Крайното решение ще бъде взето утре на среща с вносителя на промените Менда Стоянова и финансовия министър Владислав Горанов.

Пред "Дневник" Кънев заявява, че ще настоява "опасната идея" за пенсионните фондове да отпадне при гласуването в пленарната зала.

На практика решението за пенсионните фондове е национализация, казва Кънев. Затова, ако ГЕРБ не склонят да оттеглят предложението си, Реформаторите със сигурност ще гласуват против.

В профила си във "Фейсбук" той пише още, че "такава идея не е залегнала в Програмната декларация на мнозинството и коалиционното споразумение, не е минала през Министерския съвет, не е обсъдена с надзора на Националния осигурителен институт (НОИ) и със социалните партньори в тристранен формат". Според него дори тези формални основания са достатъчни тя да не се разглежда прибързано и необмислено и при липсваща оценка на въздействието, ефектите върху икономиката са непредвидими.

По думите му капиталовият елемент на пенсионната система следва от неумолими демографски реалности и премахването му ще има съкрушителен ефект върху днес активните поколения, когато дойде време за тяхното пенсиониране. "Ако има проблеми в управлението на професионалните и универсалните пенсионни фондове те са от компетенциите на КФН, ДАНС и прокуратурата, а не са повод за отстъпление от посоката на пенсионните реформи. Нека засилим контрола и наложим санкции, а не наказваме хората, които са натрупали средства по лични партиди", заявява Кънев.

"Ще направим възможното тази опасна идея да не влиза в пленарна зала по този изненадващ и некоректен начин. Нека колегите я предложат и защитят в рамките на общ дебат за пенсионната реформа и да защитят вижданията си за пълно връщане към солидарния модел", пише лидерът на ДСБ и добави, че управляващите трябва да докажат, че подобна философия е икономически и демографски обоснована.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?