Промените в изборния закон обединиха Реформаторите срещу ГЕРБ

Найден Зеленогорски и Радан Кънев. Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на Реформаторския блок (РБ) се обяви единно срещу прокарани от ГЕРБ промени в Изборния кодекс, които не отговорят на програмната декларация за съвместно управление. Това, обаче, според съпредседателя на РБ Найден Зеленогорски, все още не означава, че Блокът ще напусне управлението.

Реформаторите се противопоставят на задължителното гласуване, което е основната промяна в изборните правила, които в новия си вариант обслужват интересите на трите най-големи партии ГЕРБ, БСП и ДПС.

"Задължителното гласуване не е лекарство за болестта, която тресе крехката българска демокрация, а именно купен и корпоративен вот”, каза Зеленогорски.

Приетите промени предвиждат всеки, който не е упражнил вота си, да губи гарантираните му Конституцията права, като бъде отписван от избирателните списъци, с възможност да бъде върнат. РБ освен това е против омаловажаването на референдумите и отказа от създаване на район "Извън страната".

"Да задължаваш някого насила да гласува е противоречащо на духа на демокрацията и на личното ни светоусещане за свобода”, заяви Зеленогорски от името на коалицията на пресконференция в четвъртък, след като в пленарната зала приключи приемането на част от промените в Изборния кодекс.

По думите му решението е прибързано, защото референдум на тази тема ще има така или иначе: "Референдум за задължителното гласуване ще има и в този смисъл е твърде прибързано сега да се коментира тази тема. Задължителното гласуване може да се окаже противоконституционно и това е едно право, което означава право на свободен избор. Да задължаваш някой насила да гласува е противоречащо на духа на демокрацията и на личното ни светоусещане за свобода."

Идеята за референдум бе опорочена, заяви Мартин Димитров от гражданската квота на РБ.

"На думи ГЕРБ, БСП и ДПС уж искаха и предлагаха прякото допитване до народа, но то остана на думи. На практика днес НС гласува никога прякото допитване да не съвпада с провеждането на избори, което е целенасочен опит за омаловажаване на референдумите, които да не достигат необходимите прагове. Това е подмяна на всички обещания в предизборната кампания. ГЕРБ, ДПС и БСП направиха така, че гласът на гражданите да бъде целенасочено заглушен“, изтъкна той.

Спредседателят на РБ и лидер на ДСБ Радан Кънев подчерта, че гласуването да не се създава изборен район "Чужбина” е грубо нарушение на правата на милиони български граждани извън страната.

ГЕРБ, ДПС, БСП, "Атака" и БДЦ гласуваха заедно срещу създаването на този район, въпреки че това бе подкрепено в правната комисия.

"Налице е тежко нарушение на програмната декларация, подписана от ГЕРБ, Патриотичния фронт и АБВ. Ще бъде обсъдена възможността РБ да не се включва изобщо в гласуванията по Изборния кодекс”, заяви той.

На въпрос дали РБ ще напусне управлението, Зеленогорски заяви, че този въпрос в този момент едва ли би могъл да получи утвърдителен отговор.

"Бихме се надявали в следващите гласувания в пленарна зала да получим максимални съответствия с програмната декларация, което не е проблем само на РБ, а и на другите партии, подписали декларацията. Продължаваме да вярваме, че с последователност и мъдрост е възможно да постигнем позитивни промени в Изборния кодекс“, допълни Зеленогорски.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?