Протести и скандали съпроводиха конференцията за Людмила Живкова

Шумен протест с освирквания, ръкопляскания и скандирания отложи началото на конференцията в Софийския университет, посветена на Людмила Живкова, дъщеря на комунистическия ръководител Тодор Живков, а впоследствие форумът бе прекъснат заради развалена звукова уредба. Протестът не успя да осуети провеждането на конференцията, което стана причина да се провеждат паралелно и участниците в двете изяви да се надвикват.

Граждани, организирали се в социалните мрежи, дойдоха да изразят недоволството си от провеждането на конференцията, която според тях представлява реабилитация на комунистическия режим. Протестиращи издигнаха плакати "Живкова при Живкови, не при студентите", “Вън комунистите от Алма Матер“и пр. Сред плакатите имаше и такива със снимки на премиера Бойко Борисов като телохранител на Тодор Живков, с прословутия цитат: "ББ: Фактът, че след 20 години все още се говори за него показва, че много неща са били направени".

Репликите на участващи в конференцията: “За 20 години не се ли научихте, че всеки има право на мнение“, бяха контрирани от протестиращите с думите: “Знаем, че 45 години нямахме право на мнение“.

Бурна реакция предизвика появата на Димитър Иванов, последният началник на Шести отдел в Шесто управление на ДС, който протестиращите посрещнаха с възгласи “КПСС“ и “КГБ“. Плакат бе издигнат и срещу художника Светлин Русев, който е един от лекторите в конференцията.

Историчката Искра Баева призова протестиращите да останат в залата, но да запазят тишина, за да може да се провежда конференцията. Виковете обаче продължиха и по време на изказванията. Баева заяви, че всеки е свободен да остане да слуша и изрази мнение. Тя призова протестиращите да не съдят за конференцията преди да чуят изказванията. “Много сме изненадани от политическия характер на случващото се. Конференцията не случайно се провежда в Софийския университет, защото става въпрос за историческа конференция“, посочи Баева.

Протестиращите отклониха поканите да се включат с изказвания, за да не легитимират събитието.

Не е редно да се прави реставрация на комунизма в Алма матер – място, което трябва да е на свободолюбието, младия дух. Тук децата ни да се обучават от тези хора, които искат да направят тази реставрация...Ако беше на друго място вероятно нямаше да изразим нашия протест със същата сила. Разбира се, и на друго място е недопустимо. Това се техните имитации, ние живеехме в имитации десетилетия наред. Сега да се правим, че това е наука...“, заяви една от протестиращите – психологът Жени Георгиева.

Друг протестиращ – архитектът Белчо Дончев - заяви, че комунизмът е признат за престъпление и комунистите са престъпници. “Като натрупа исторически данни около себе си, ще направим научна конференция и за Жени Живкова“, възмути се той.

Друга от протестиращите – Нина Денева - се снима до Евгения Живкова с плакат “Людмила Живкова е комунист, не народен будител“.

Самата Живкова коментира, че за 22 години е чула толкова неща за себе си и семейството си, че вече е над тях. “Смятам, че в една демократична държава един автономен университет, какъвто е Софийският университет, има право да провежда научни конференции и да даде възможност за изказване и на едната страна и на другата страна“, посочи Живкова и си тръгна от форума.

Конференцията бе открита от декана на историческия факултет доц. Пламен Митев, който след приветственото си слово също напусна.

Шумът, който се вдигна в публичното пространство около провеждането на тази конференция, е най-доброто доказателство колко болезнена и чувствителна е настоящата тема. Очевидно 23 години преход се оказаха недостатъчни да се научим да уважаваме плурализма на мненията. Затова и историческият факултет винаги е бил трън в очите на родните управници и на партийните функционери. Макар да съществуваме самостоятелно само от четири десетилетия, ние сме факултет с традиции, със собствено лице. Имаме будни студенти и инакомислещи учени, които никога не са се страхували да отстояват личните си позиции и принципи. При нас няма табута и слава богу, защото пътят към храма на знанието не минава през забрани или през забрави“ каза Митев.

По повод призива дали ще посъветва студентите да не се кланят на кумири от миналото, както ги бе посъветвал да не го правят и с настоящата власт, Митев заяви: “Да, ще го направя най-искрено, защото убедено вярвам, че историята е наука и в нея няма място както политическият слугинаж, така и инакотворчеството. Не можем да се откажем, нито да зачеркнем миналото си. То е в нас и около нас и ако искаме да го осмислим, разберем, да се поучим от него трябва първо да го изучим трезво и професионално, без шикалкавене.

Изказването на Митев премина при бурни скандирания и той бе принуден да се надвиква с протестиращите.

Вторият изказващ се- проф. Петер Фишер-Апелт, който е почетен председател на фондация “Св. Св. Кирил и Методий” бе посрещнат с викове ЩАЗИ и “Shame on you!”, а изказването му бе окончателно прекъснато от развалилата се звукова уредба. Това прекъсна за около час конференцията, която в крайна сметка бе подновена и продължи по програма като паралелно с това продължиха и изявите на протестиращите, но вече по-тихо.

Споделяне

Още по темата

Още от България