Протестиращи албанци нападнаха сградата на правителството в Скопие

Протестиращи албанци нападнаха сградата на правителството в Скопие

Група протестиращи в Скопие етнически албанци нападнаха в петък с камъни сградата на македонското правителство, съобщават македонските медии.

Протестът започнал пред джамията Яя паша след петъчната молитва. Повод за него е задържането миналата седмица на група представители на радикалния ислям, за които съществуват съмнения, че са замесени в петорното убийство край Скопие на 12 април, предаде агенция МИА.

Голяма група, предимно млади хора, носещи плакати "Мюсюлманите не са терористи", тръгна в посока към Основния съд в Скопие, а след това към правителството. Протестиращите замерваха с камъни правителствената сграда, като счупиха няколко прозореца, и повредиха автобусна спирка наблизо. Няма регистрирани директни сблъсъци между протестиращите и полицията, но част от демонстрантите се опитаха да нападнат журналисти.

Протестиращите, които твърдят, че са се самоорганизирали чрез социалните мрежи, връчиха на журналистите съобщение, че протестират заради "обидите към албанския народ с мюсюлманско вероизповедание". Те изразиха съболезнования към семействата на убитите македонски младежи и желание истинските убийци да бъдат изправени пред правосъдието.

Демонстрантите заявиха, че са отвратени от албанските политически партии в Македония, като посочиха, че заместник-министърът на вътрешните работи Джелал Байрами и говорителят на Демократичния съюз за интеграция Буяр Османи са "легитимирали обидите към албанския народ".

Протести след петъчната молитва имаше и в Куманово, Тетово и Гостивар. Инциденти не са регистрирани.

Македонската полиция разследва петорното убийство край Смилковското езеро и предприе акция "Монструм", в рамките на която бяха арестувани 20 души. Предявени бяха обвинения в тероризъм на петима души.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?