Протестиращи поканиха Орешарски, Станишев и Местан на публичен дебат

Премиерът се съгласи на разговор, но в неговия кабинет

Участници в протеста призовават на публичен дебат "за" и "против" кабинета “Орешарски” и неговата оставка. Поканени да дискутират слабостите на правителството и бунтовете в София са лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан, премиерът Пламен Орешарски и вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев.

Поканата към четиримата е изпратена в понеделник от режисьора Стоян Радев, юриста от левицата проф. Георги Близнашки, служебния министър на икономиката Асен Василев и застъпника за честен изборен процес Антоанета Цонева. Тяхната идея е дебатът да се проведе с хората, които вземат решенията за управлението на държавата, а не с тези, които ги изпълняват. Желанието на протестиращите е разговорът да стане в национален ефир. От БНТ твърдят, че ако подобен формат стане факт, телевизията вероятно би го осигурила технически.

 

В понеделник двете управляващи формации не взеха отношение по поканата, а в края на деня премиерът Орешарски се съгласи на разговор, но в неговия кабинет, с което на практика отхвърли възможността за публичност на дебата.

Преди да дойде този отговор от премиера в профила си във "Фейсбук" Антоанета Цонева обясни, че ще участва в дебата, предложен от четиримата участници в протеста, за да потвърди своята позиция за оставка. “Искам и да задам въпроси към вътрешния министър, премиера и лидерите на БСП и ДПС за атаката над протестиращите и техните стандарти за професионално изпълнена полицейска акция - досега съм имала възможност да направя това публично, но никога в студията няма опонент от властта”, казва Цонева.

Отново в социалната мрежа Стоян Радев написа: "Нямаме претенции в дебата да представляваме протестиращите като цяло и поотделно. Единствената претенция, която имаме, е да застанем пред управляващите с имената си и с аргументите си за незабавна оставка - позиция, единодушно споделяна от всички. Аз също не бих искал някой да скандира от мое име на улицата или да говори анонимно като "самия протестиращ", но се случва и няма как да наложим регламент в изказванията. Протестът няма йерархия, протестът е свободен, начинът да изразиш недоволството си е въпрос на личен избор. Но, в крайна сметка, целта ни е обща. Надявам се."

Според Радев е нужен публичен дебат, "защото управляващите казват, че протестът няма послание. Докато това не се опровергае очи в очи, директно в национален ефир, тази манипулация ще работи в тяхна полза.

Уверявам ви, манипулативните им лостове са повече от тези на протестиращите."

В социалната мрежа Радев заявява, че дебатът не отменя уличните протести, а напротив - насърчава ги.

Предложението на участниците в протеста е дебатът да се организира от БНТ в предаването "Референдум", преди депутатите да излязат във ваканция.

Отговор от управляващите се очаква до 30 юли, вторник. По този начин левицата и Движението за права и свободи ще могат най-сетне да се възползват от призивите си за дебат с протестиращите. Преди дни Сергей Станишев обясни, че те биха се включили в разговори, но няма да се поддадат на ултиматуми. Въпреки това обаче от партията му очакват отговора на поканата да бъде негативен.

Официалната позицията на БСП обаче е, че преди вторник няма как в легитимен формат да се дискутира поканата. Пред Mediapool народният представител Антон Кутев, който е секретар по медийната политика на социалистите, заяви, че “предложението трябва да се обмисли и в рамките на утрешния ден вероятно ще бъде даден отговор от Изпълнителното бюро”.

От пресцентъра на ДПС обясниха, че поканата е изпратена на електронната поща на пресцентъра, а от партията заявиха, че официална позиция няма да има, и вероятно самият Местан ще реши как да отговори на поканата.

В края на деня министър-председателят Пламен Орешарски се съгласи на среща с протестиращите, но мълчаливо отклони идеята за публичен дебат, канейки изявилите желание за среща с него в Министерския съвет.

“Уважаема г-жо Цонева, благодаря Ви за поканата за публичен дебат. Готов съм на диалог с всички. За мен е важно да обсъдим важните въпроси с представители на неправителствени организации и на гражданското общество”, се казва в официално разпространения от правителствената информационна служба отговор на премиера.

“Откакто поехме отговорността за управлението на страната, като свой личен ангажимент определих всеки втори петък да има отворени дискусии в сградата на Министерския съвет с представители на протестиращите и на гражданското общество като цяло. Създадохме и обществени съвети към всяко министерство, които се събират регулярно като платформа за обществена и експертна дискусия по важни в различните сектори въпроси”, се казва още в отговора на Орешарски.

"Напомням Ви, че първата ми покана към Вас беше отправена още на 17 юни и тя бе отказана с поставянето на условия. Те отдавна бяха изпълнени, но така и не се срещнахме, припомня той. “Каня Ви отново в сградата на Министерския съвет. Предлагам срещата да бъде в четвъртък, 1 август 2013г., с начало 15.00 часа”, се казва още в обръщението на премиера, с което той на практика отказва публичност на дебата.

________________________
Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Споделяне
На фокус
                               
Проектът "Ефективни форми на гражданското участие в процеса на взимане на решения и контрол върху управлението" има за цел да фокусира вниманието върху обществените съвети като форма на гражданско участие в управлението.

Проектът се финансира в рамките на програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г.

Всички писмени материали в рубриката ‟На фокус“ са създадени с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Ако сте гражданска организация и участвате в обществен съвет, имате преки впечатления и предложения, които искате да споделите, свържете се с нас тук.

Още по темата

Още от На фокус

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?