Проверки откриха разнообразни схеми за източване на болниците

При проверките на здравното министерство в болниците излизат постоянно нови и нови нарушения. Здравният министър Божидар Нанев съобщи в четвъртък пред бТВ, че в пловдивската болница "Свети Георги", чийто шеф бе първият уволнен от новата власт, е бил сключен неизгоден договор за медицинска апаратура.

"Сключен е договор за наем на медицинска апаратура, като наемът за една година е повече от половината цена. Т.е. с наемът за две години апаратът може да бъде купен", обясни Нанев. Друго нарушение в болницата било това, че пари, дадени за купуване на апаратура са изчезнали. "Нито парите са налице, нито апарат има налице", обясни министърът.

Нанев съобщи, че сигналите за нарушенията в пловдивската болница са изпратени на прокуратурата.

В бургаска болница директорът и жена му са работили при класически конфликт на интереси. В болницата е имало частна лаборатория, която е била единствената, с която работи лечебното заведение. Тя е била на съпругата на директора.

В момента здравното министерство прави проверки в болниците. Одити в няколко големи болници са открили драстични нарушения, свързани с обществени поръчки и конфликт на интереси, но засега от министерството не съобщават подробности.

Заради лошо управление и нарушения скоро се очаква вълна от смяна на директори на болници. Вече стана ясно, че до дни директорът на Александровска болница Асен Златев ще бъде отстранен.

Споделяне

Още от България