"Прозрачност без граници" очаква проблеми с вота от чужбина

Ваня Нушева, сн. БГНЕС

Ще има затруднения при гласуването на българите в чужбина, затова са необходими и законодателни мерки. Това каза пред бТВ преподавателят по избирателни системи Ваня Нушева, която е и програмен директор на асоциация "Прозрачност без граници".

Преди дни такива опасения изразиха и българи, живеещи зад граница. Те настояха да им бъде дадена възможност да гласуват по пощата. Това стана по време на консултациите, които президентът инициира за предстоящия вот, преди да го насрочи за 4 април. Управляващите обаче определиха идеята за вот по пощата като "екзотична" и я отхвърлиха.

"Трябва да се знае какви са противоепидемичните мерки в различните държави. В кои градове ще има струпване. На тези избори българите ще се сблъскат със сериозни проблеми и препятствия", посочи в помеделник Нушева.

По думите ѝ друг въпрос, който възниква, е как ще бъде организирано и обучението на членовете на районните избирателни комисии.

"Това изисква организационни мерки, изисква мерки и от страна на политическите партии, които предлагат своите представители", каза още Нушева.

Според нея важен въпрос е и как ще бъде организирана предизборната кампания, която ще се проведе по време на пандемия.

"Трябва да добавим и начина, по който е регламентирано машинното гласуване. То създава по-скоро проблеми, отколкото решава въпроса за намесата на човешкия фактор, логиката е да не се допускат две технологии", посочи още Нушева.

По-рано в понеделник асоциация "Прозрачност без граници" изпрати отворено писмо до Министерството на външните работи (МВнР) и ЦИК, с което настоява да бъдат гарантирани избирателните права на българите в чужбина.

"Министерството на външните работи има особено важна роля за подготовката на изборите в чужбина, така че да гарантира законоустановеното право и задължение на всеки български гражданин, живеещ в чужбина, да участва в избори", се посочва в писмото.

От асоциацията подчертават, че ограничителните мерки в различните държави могат да възпрепятстват гласуването на българите зад граница. Затова те поставят няколко въпроса към МВнР. "Прозрачност без граници" пита дали са предприети мерки по дипломатически път, които да изяснят какви са условията и специфичните изисквания за организиране на избори в държави с български общности; извършват ли се консултации с дипломатическите представители на тези държави, за да се изяснят възможностите за разкриване на секции съобразно законодателствата на България и съответните държави; предвижда ли се кампания, която да информира българите в чужбина за начина на гласуване съобразно противоепидемичните мерки в съответната държава; предвижда ли се МВнР периодично да информира за предприетите мерки за подготовка на вота зад граница.

"Считаме, че отговорите на тези въпроси са важни не само за нас, но и преди всичко за нашите сънародници в чужбина. В тази връзка и с оглед кратките срокове за тази сериозна задача призоваваме МВнР да положи максимално интензивни и бързи усилия за гарантиране на правата на тези български граждани и за своевременно информиране на българската общественост относно предприетите мерки", пише още в отвореното писмо.

Споделяне

Още по темата

Още от България