Путин на годишнината от анексията на Крим: Русия ще преодолее всички трудности

Путин на годишнината от анексията на Крим: Русия ще преодолее всички трудности

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че неговата страна ще преодолее всички трудности, произтекли от наложените ѝ санкции, предаде Ройтерс.

"Разбира се, ние ще преодолеем всички проблеми и трудности, които се опитват да ни вкарат отвън", каза той на многохиляден митинг с концерт край Кремъл по случай годишнината от анексията на Крим. Путин декларира, че Москва ще направи всичко, за да може Украйна "да премине възможно най-бързо този сложен период от своето развитие" и да бъдат нормализирани двустранните отношения.

Руският водач окачестви като "безполезно занимание" опитите отвън да бъде усложняван животът на Русия". "Благодаря ви за подкрепата. Да живее Русия", обърна се накрая Путин към множеството, допълва ТАСС.

Въпросът за Крим не се свежда просто за "някаква територия даже и да е стратегически важна", каза в речта си Путин. По думите му в случая става дума за "милиони наши съотечественици, които се нуждаят от нашата помощ и подкрепа".

"Ние разбрахме, че става дума не само за територия, която имаме достатъчно, а става дума за историческите корени, за източниците за нашата духовност и държавност, става дума за това, което ни прави единен народ и единна сплотена нация", заяви той.

Президентът Владимир Путин се зарече, че Русия ще укрепва своята държавност и цялата страна ще върви напред."Ще преодоляваме трудностите, които ние с вас толкова лесно сами си създаваме в последно време", каза той, за което ТАСС пояснява, че това било иронична забележка.

Точно преди една година, на 18 март 2014 г., руският президент Владимир Путин подписа договора за приемане в Руската федерация на Република Крим. Това стана два дни след като на 16 март миналата година 97 процента от жителите на Крим, с преобладаващо рускоезично население, подкрепиха на референдум присъединяването към Руската федерация, напомня агенция Франс прес.

Референдумът, проведен след светкавична и тайна руска военна окупация, приветстван от Русия, беше определен от Запада като незаконен. Последваха западни санкции срещу руски и кримски представители.

Анексията на Крим от Русия подхрани аспирациите за отцепване на проруските сепаратисти в източния украински район Донбас. Там започна въоръжени конфликт, който по последни данни е отнел живота на 6000 души.

Крим, който е силно зависим от Украйна за водата и електричеството си, не разполага с никаква сухопътна връзка с Русия и има проблеми със снабдяването с храни. До Русия жителите на Крим сега стигат само с ферибот, когато времето позволява.

Преди година анексията на Крим беше приветствана в Русия, където мнозина смятаха за грешка административното присъединяване на полуострова към Украйна, извършено от съветския лидер Никита Хрушчов през 1954 г., отбелязва Франс прес. Решението на Путин да анексира Крим към Русия позволи на руския президент да се радва на рекордно високо обществено доверие. Според неотдавнашни допитвания то достига около 90 процента, посочва Франс прес.

Но заради наложените на Москва западни санкции в Русия се надигат гласове дали цената за присъединяването на Крим не е прекалено висока. "Крим си е наш, разбира се, но колко време ще трябва да плащаме цената за това и колко нули ще има накрая на сметката. Дори Путин не може да отговори на този въпрос", написа в понеделник в. "Московски комсомолец".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?