Руски адмирал разказа за операцията с "вежливите хора" в Крим

"Вежливи хора" в Симферопол на полуостров Крим през февруари 2014-та.

Руският Черноморски флот (ЧФ) е осигурил през февруари 2014-та тайната "доставка" на украинския полуостров Крим на руските специални подразделения, блокирали след това украинските войски на полуострова. Това казва в интервю за РИА "Новости" в петък бившият командващ ЧФ адмирал Игор Касатонов.

"ЧФ подготви плацдарма, офицерите знаеха какво става наоколо, къде са разположени украинските части, сценариите за развитие на събитията се проработваха на карти. Тоест, ЧФ се справи със своите задачи – бяха доставени "вежливите хора", на 27 срещу 28 февруари беше превзет Върховният съвет на Крим", казва Касатонов, като пояснява, че "вежливите хора" са били армейски части със специално предназначение, които били прехвърляни в Крим по въздух и по море.

Адмиралът подчертава, че операцията е била проведена с широко използване на "мероприятия за маскиране на прехвърлянето", в резултат на което тя преминала абсолютно неочаквано както за украинските военни, така и за западните разузнавания.

"В Крим разузнаването на НАТО прозяпаха всичко, което трябва и не трябва. Причината е в режива на строго радиомълчание в периода на съсредоточаване на групировката, както и в умелото използване от севастополската база (базата на руския ЧФ) на транспортните бойни средства, които доставяха въоръжените сили в Крим", обяснява Касатонов.

В края на февруари 2014 година след бягството от Киев на президента на Украйна виктор Янукович поредица административни сгради в Крим бяха завладяни от неизвестни въоръжени лица без опознавателни знаци (така наречените "вежливи хора"). Русия категорично отричаше каквото и да било участие в събитията, а тези лица бяха представяни като "сили за самоотбрана на Крим". Същите сили блокираха базите и казармите на украинските въоръжени сили на полуострова.

По-късно съмненията за участие на Русия бяха потвърдени лично от президента Владимир Путин, който призна, че става дума за руски специални подразделения, които по думите му осигурили провеждането на референдума за самоопределение на територията и предотвратили изпълнението на сценарий за ескалация на конфликта с преминаване на армейските складове с оръжие в ръцете на радикално настроени екстремисти.

Адмирал Касатонов е бил комндващ руския ЧФ през 1991 и 1992 година, в периода на изостряне на политическия конфликт между Москва и получилата независимост Украйна за правото на контрол върху флота. През 1992 година тай стана първи заместник на главнокомандващия руския военно-морски флот. От 1999 година е в запаса.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?