Путин обеща силна икономика и защита на демокрацията

Руският президент Владимир Путин обеща да защитава демокрацията и отхвърли обвиненията в авторитаризъм, които според него се отправят към Русия заради "укрепването на държавата".

В първото обръщение към нацията след преизбирането му през март Путин обяви, че целта му е по-висок жизнен стандарт за руснаците и постигане на стабилност, демокрация и преследване на руските стратегически интереси зад граница.

Русия, каза Путин, трябва да се изравни и дори да надмине другите държави в своето развитие. Той прогнозира удвояване на икономическия ръст през 2010 г., ако се запази стабилен отчетеният през миналата година растеж от 7.3%.

Социалните приоритети

В годишната си реч пред двете камари на руския парламент, която бе излъчвана на живо по телевизията, Путин очерта социалните си приоритети:

Осигуряването на нови жилища за млади семейства, както и множество възможности за закупуване на собствени жилища.

Да има достъп до по-високо образование за всички деца, каквото и да значи това; по-добри възможности за студентски кредити, както и възможност дипломиралите се да намерят реализация.

Подобряване на здравната система, като в частност се облекчат условията за бедните.

По-голямата част от руснаците все още живеят в голяма мизерия след краха на Съветския съюз, като Путин изтъкна, че около 30 милиона руснаци са под границата на бедността.

Путин залага на силна рубла

Владимир Путин обясни, че икономическите реформи са ключа към по-нататъшен растеж и бъдещ просперитет и призова за данъчна система, "еднакво честна към всички икономически играчи".

Той очаква евентуална годишна инфлация от 3%, като целта за настоящата година е 10%.

Путин посочи, че целта му е рублата да стане напълно конвертируема.

Друг негов икономически приоритет е затягане на контрола върху експлоатацията на природни ресурси и модернизиране на транспортната инфраструктура в цяла Русия.

Путин произнесе речта си дни след като Русия получи подкрепата на ЕС за членство в Световната търговска организация, като от своя страна обеща да ускори ратификацията на Протокола от Киото за глобалното затопляне.

Модернизация на въоръжените сили

В обръщението си президентът обеща модернизация на въоръжените сили, включително на стратегическите ядрени сили и следване на външна политика, която внася стабилност в района на бившия Съветски съюз и извън него и осъществяване на руските търговски интереси.

Руският президент не засегна директно ситуацията в Ирак, независимо, че Москва се противопостави остро на водената от САЩ война там, отбелязва Би Би Си.

Путин се обяви в подкрепа на антитерористичната коалиция, но подчерта, че "никое позоваване на борбата срещу тероризма не може да се използва за оправдаване на ограничаване на човешки права".

По въпроса за международния тероризъм Путин призова за общи усилия на международната общност и напомни, че и Русия е мишена на терористи, давайки пример с неотдавнашното убийство на проруския чеченски президент Ахмад Кадиров. Нищо и никой обаче няма да попречи на Русия да укрепи демокрацията и да гарантира спазването на човешките права, подчерта Путин.

Като външнополитически приоритети на Москва президентът определи задълбочаването на интеграцията по линия на ОНД, както и отношенията със САЩ, Китай, Индия, Япония. Той призова и за "икономическо и духовно сближаване" между Русия и ЕС, което според него е залог за икономическия прогрес на цяла Европа.

Инвеститорите са доволни от речта

Речта на Путин пред Федералното събрание на Русия предизвиква голям интерес сред инвеститорите, които се опитват да разберат как ще действа той при разрушаването на мощните монополи като енергийния, например.

Отношенията на президента с едрия бизнес също будят любопитство, като се има предвид, че след няколко дни започват предварителните слушания по делото срещу петролния магнат Михаил Ходорковски, отбелязва Ройтерс.

Ерик Вигертц от Юнайтед Файненшъл Груп заяви пред Ройтрес, че речта на Путин като цяло е положителна за бизнеса. Той добави, че президентът се е въздържал от "заклеймяване" на олигарсите, които контролират голяма част от богатствата на страната.

Кореспондентът на Би Би Си в Москва посочва, че в речта на Путин са изброени предимно високите цели, които си поставя, но без особено конкретизиране върху начините, по които ще ги постигне.

Президентското обръщение съвпадна с публикуването на годишния доклад на международната правозащитна организация Амнести интернешънъл, която обвинява Русия в расистки подход към гражданите от страна на силите на реда.

Още от Свят