Путин вижда София като значим газов транзитьор

Думите му потвърждават, че Москва не смята да захранва хъба "Балкан"

Путин връчи в Кремъл акредитивните писма на 23-ма посланика

Руският президент Владимир Путин обяви, че вижда нови възможности за София да играе съществена роля за транзита на газ за Европа. Той казва в речта си по време на церемония по връчването на акредитивните писма на 23-ма започнали в последно време работа в Москва посланици, сред които и българският Атанас Кръстин, който до скоро бе съветник на президента Румен Радев.

В словото си, в което отделя по няколко изречения за отношенията с всяка от страните, откъдето идват дипломатите, Путин отбелязва, че отношенията с България се основават на традицията на дружба и духовна близост на народите и припомня, че тази година се отбелязват 140 години от освобождението на България от османско робство.

"През май на посещение в нашата страна бяха президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов. Състоялите се разговори потвърдиха взаимните намерения за по-нататъшно задълбочаване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество, включително в енергийната сфера", изтъква руският държавен глава. Той изразява съжаление, че проектът за газопровод "Южен поток" не е бил реализиран, но отбеляза, че "сега се появяват нови възможности България да играе значителна роля за транзита на руския газ за европейския пазар".

Думите му идват дни, след като след среща с австрийския канцлер Себастиан Курц призова Европа да не проявява слабост по въпроса с участието си в проекта "Северен поток 2", както България направила с "Южен поток" и сега съжалявала. Той отново бе язвителен към страната ни, а сега прилага обратен подход

По време на последователните си визити в Русия през май Радев говори за реализацията на проект "Български поток", а Борисов – за плановете за газовия хъб край Варна и необходимостта втората тръба на "Турски поток" да го захранва. След срещата с Борисов Путин "прости" на България за "Южен поток" и обеща "Турски поток" да стига до страната ни.

Все още обаче няма постигнати конкретни договорености за влизането в България на този участък от "Турски поток", чийто годишен капацитет се планира да е 15.75 млрд. куб. м за Западна Европа. Борисов през май обяви, че е настоял половината от тази количества да остават за хъба "Балкан". "Газпром" обаче предпочита целият обем да минава транзитно през България за Сърбия и Унгария, което реално ще е повторение на голяма част от сухопътното трасе на провалилия се заради проблеми с европейското законодателство проект "Южен поток".

Сегашните думи на Путин за "значим транзитьор" потвърждават, че Москва по-скоро не смята да захранва планирания от правителството на ГЕРБ газов хъб. Този проект все още е в етап на предпроектно проучване, чиито окончателни резултати ще станат ясни след провеждането на пазарен тест за интерес от търговци. Междинните анализи обаче отдават съществено значение на руските газови доставки за рентабилността на газоразпределителния център.

През май Борисов каза, че техническите и икономическите разговори за трасето на "Турски поток" до България предстоят между "Газпром" и "Булгартрансгаз". По информация на Mediapool такива все още не е имало, а по време на необявената публично среща в София между двете компании разговорът е бил съсредоточен върху хъба. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?