Радан Кънев: Реформаторските министри са най-атакувани от Костов насам

Лидерът на ДСБ смята, че "смехотворното коронясване" на Сакскорбургготски от църквата не е случайно събитие

Радан Кънев, сн. БГНЕС

Министрите от квотата на Реформаторския блок са най-нападани в публичното пространство заради провежданите от тях реформи, които засегнали най-много интереси. Така съпредседателят на блока и лидер на ДСБ Радан Кънев защити партийната си квота в правителството. По думите му те били най-критикувани от времето на Иван Костов насам.

"Не е случайно, че именно на тази вече свършена работа и на съвсем ясно като готови законопроекти заявена воля на цялото мнозинство и на цялото правителство за всички обещани от програмната декларация на правителството реформи започнаха изключително тежки атаки основно срещу реформаторските министри, както срещу министрите на отбраната Николай Ненчев и на външните работи Даниел Митов по отношение на безапелационния външнополитически курс, който те поддържат изцяло в национален интерес, така и по отношение на здравния министър Петър Москов, който в момента е подложен без колебание, защото аз съм човек, който много внимателно следи публичната страна на политиката, на най-силната публична атака от последната година в управлението на Иван Костов насам, която се е виждала в българското медийно пространство", каза Кънев на пресконференция в Благоевград, където е на обиколка.

По думите му не са нищо чудно атаките, защото предложените от Москов реформи в момента застрашават бизнес интереси в различни сфери – в източването на болничните бюджети, в лекарствената политика, които смело можем да изчислим на над 300 млн. лева годишно. "Говоря единствено за генерирани нечистоплътни приходи в сферата, не за чисти обороти. Естествено е, че ще има и много остра атака", каза Кънев.

"По отношение на сектор "Правосъдие" най-важната част от предизборната програма на реформаторите и всъщност каузата на политическото ни обединение преди две години, трябва да подчертаем, че към момента надхвърляме договореното в правителствената програма, защото ние там не засегнахме темата за конституционни реформи, а това което договорихме беше една мащабна промяна в закона за съдебната власт", смята още лидерът на ДСБ. Той добави, че съдебната реформа в момента е готова като проектозакон, одобрена е от правителството, но изчаква, тъй като реформаторите се били разбрали с ГЕРБ да направят следваща и по-смела стъпка - дали в настоящия парламент може да има конституционно мнозинство.

Според обясненията му в момента вече вървят консултациите за внасяне на проект за конституционни промени и той вярва, че в крайна сметка ще има такъв законопроект, който само на база вносителите си ще бъде с осигурено конституционно мнозинство.

Кънев коментира и решението на Българската православна църква да споменава във всяка литургия Симеон Сакскобургготски като цар на българите.

"Смехотворното коронясване на бившия премиер Симеон, на който му предстои отиване в Москва за парада на 9 май, никак не е случайно. Вярвайте ми, тук не става дума за съвпадение", каза Кънев.

"Това представлява груба, недопустима намеса на църквата в българската политика – вътрешна и външна. Тя е изключително уязвяваща самата църква и изключително обидна за вярващите и истинските християни, недопустимо е", каза още Кънев. Лидерът на ДСБ уточни, че това е негово лично мнение, а не на партията.

"Не мога да подмина грубата и изключително обидна за всички вярващи българи намеса на представители на Българската православна църква в лицето на Пловдивски митрополит Николай, който призова реформите да спрат. Три дни мислих дали да взема отношение, но не мога да мълча. За нас гласуват дълбоко вярващи хора и считам, че подобно изказване от страна на митрополита наранява не само моите чувства. Приемам го като обида към себе си и вярата", добави Кънев и припомни, че митрополитът си е позволил дори груба политическа атака срещу здравния министър, каквато дори политици не си позволяват.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?