Радев е против разширяване на мерките срещу климатичните промени

В Катовице ще подкрепи Парижкото споразумение, но в сегашните договорености

Радев е против разширяване на мерките срещу климатичните промени

България подкрепя Споразумението от Париж от 2015 г. и споделя решението, че мерките за борба с климатичните промени са необходими и неотложни. В същото време тези мерки следва да се запазят в рамките на постигнатите вече договорености, без допълнително повишаване на изискванията и при отчитане на състоянието и перспективите за развитие на националните енергийни системи.

България не може да допусне загуба на конкурентоспособност в енергетиката и ще работи за запазването на социалните права на работещите в сектора, написа президентът Радев в профила си във Фейсбук.

На 3-4 декември в Катовице, Полша, държавният глава ще представи позицията на страната ни на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата.

Радев посочва, че отстоява тази позиция от встъпването си в длъжност като президент и я е представил на заседанията на Европейския съвет в началото на 2017 г., още преди сформирането на настоящото правителство.

"По мое указание служебният министър Костова (Ирина Костова, служебен министър на екологията - бел.ред) я постави на заседанието на Съвета на министрите по околна среда на ЕС, на което страната ни призова за постигане на укрепена схема за търговия с емисии, с ясни и предвидими правила и защита на конкурентоспособността на индустрията.

Още тогава България не прие възможността за ревизия на вече определената цел за намаляване на емисиите. Заявих категорично тази позиция и на пресконференцията след срещата ми с президента на Полша Анджей Дуда преди няколко дни", припомня Радев.

Той посочва, че утре ще приеме представители на КНСБ и КТ "Подкрепа" по тяхна молба, за да чуе мнението на синдикатите, което е убеден, че ще бъде в съзвучие с вече изразената от него позиция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?