Радев се подреди до Макрон в "авангарда на общата европейска политика към Русия"

Президентът ще търси всички възможности за общи проекти с Москва

Сн.: БГНЕС

България е в авангарда на общата европейска политика по отношение на Русия, каза президентът Румен Радев на обща пресконференция с австрийския си колега Александър Ван дер Белен в София.

"С посещението ми в Русия през втората половина на май и с посещението на френския президент Макрон, почти по същото време, ние провеждаме единна европейска политика по отношение на Русия. Целта е да се търсят всички възможности за открит диалог и за проекти от взаимна изгода“, каза още Радев.

Освен случайното съвпадение във времето обаче, за съвпадение в подходите на българския и френския президент към Путин и към Русия едва ли може да се говори. Най-малкото поради факта, че Румен Радев, за разлика от Еманюел Макрон, перманентно настоява за вдигането на европейските санкции срещу Русия заради незаконната анексия на Крим. Освен това България остана една от малкото страни, които не изгониха руски дипломати в знак на подкрепа към Великобритания, която посочи Москва най-вероятния извършител на похищението срещу двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Това решение на българското правителство се оказа една от малкото точки на съгласие с президента Радев и с БСП.

Особено отчетливо обаче бе разминаването между българския и френския президент във връзка с въздушните удари на САЩ, Великобритания и Франция по цели на режима Башар Асад в Сирия в отговор на атака с химическо оръжие. Макрон бе този, който предварително обяви, че страната му разполага с доказателства за извършена химическа атака – нещо, което Москва и Дамаск отричат. Впоследствие Макрон защити въздушните удари в Сирия, извършени с участието на неговата страна, а по-късно направи посещение в САЩ, което го открои като водещ европейски съюзник на Америка.

В същото време, позицията на Румен Радев за западните удари в Сирия се доближи повече до руската отколкото до европейската.

Радев ще посети Москва на 21 и 22 май по повод Деня на българската култура и писменост, където ще продължи да работи за визита на руския президент Владимир Путин у нас.

В края на месеца е планирана и визита на френския президент Еманюел Макрон в Москва.

За разлика от България обаче Париж изгони четирима руски дипломати заради похищението срещу Скрипал. Преди визитата си Макрон коментира, че президентът Путин се "меси навсякъде в Европа и САЩ, за да отслаби демокрациите ни, защото смята, че това е полезно за страната му" и призова да не се проявява слабост пред него.

Радев: ЕС да не пипа парите за кохезия и да работи повече с мигрантите

Президентът Румен Радев отхвърли предложението на ЕК следващия финансов период да се увеличат средствата за сигурността и да се намалят за кохезия и земеделие.

"Смятам, че европейската сигурност и отбрана са абсолютен приоритет, но без кохезия, без реална конвергенция рискуваме да се задълбочи разделението вътре в Европа. А това е недопустимо, защото в такава ситуация отбраната и сигурността губят своя смисъл", каза Радев.

"Затова България е на позиции, че последното нещо, което може да се намали, това са средствата за кохезия", добави той.

Освен това Радев е на мнение, че "Европа трябва да бъде много по-ефективна и решителна що се отнася до кризата с мигрантите".

"Трябва да участваме много повече и да подпомагаме родните страни на тези мигранти, за да могат тези страни да се развиват – трябва да подкрепим здравните им системи, системите на образование и т.н.", каза той.

Според него Европейският съюз трябва да се ангажира много по-сериозно в комуникацията със страните, от където идват търсещите убежище емигранти.

Дежурна подкрепа от Австрия за Шенген

Австрийският президент Александър Ван дер Белен от своя страна за пореден път подкрепи присъединяването на България към Шенгенската зона.

"Що се отнася до приемането на България в Шенген, ние оценяваме усилията на България, свързани със защитата на външната граница на ЕС и се надяваме, че всички тези усилия ще получат съответното признание", каза той.

България е изпълнила техническите условия за членство в зоната за свободно пътуване, но някои страни се противопоставят на приемането ѝ заради проблемите в борбата с корупцията и престъпността.

Австрия ще поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС от България и в тази връзка Александър Ван дер Белен посочи, че приоритетите на двете страни са идентични.

"Например що се отнася до стратегията, свързана със Западните Балкани. Силно се надявам, че срещата на върха в София през май наистина ще доведе до напредък", каза той.

Ангажимент за повече австрийски инвестиции у нас

Австрийският президент посочи още, че Австрия има сериозен ангажимент към инвестициите си в България.

"Ние много се грижим и за това служителите, които работят в австрийски фирми тук, да бъдат обучавани и квалифицирани. Австрийските фирми имат много добра практика не само в България. Това е една дългосрочна инвестиция, те инвестират в хората, не само в своите компании", каза той.

Радев от своя страна посочи, че стокообменът между двете страни възлиза на 1.2 млрд. евро годишно.

"За последните 7 месеца това е нашата трета среща, което е свидетелство за засиления интерес и волята на двете страни – България и Австрия, да задълбочават и развиват своите отношения, базирани на приятелство и взаимно доверие. В резултат на това нашият стокообмен възлиза на 1.2 млрд. евро, а Австрия е водещ чуждестранен инвеститор в България", каза Радев.

Споделяне

Още по темата

Още от България