Раздор в РБ: СДС и ДБГ зоват да се подкрепи Цачева, ДСБ вини Борисов за политическата криза

Трайчо Трайков: Моите избиратели нямат нужда от призиви за кого да гласуват на балотажа

Трайчо Трайков, Меглена Кунева и Божидар Лукарски

"Моите избиратели са мислещи и разумни хора, сами вземат решенията си. Малко от тях биха избрали Радев, който иска преразглеждането на България в съюзите, в които участва и е неясен геополитически" заяви кандидат-президентът на Реформаторския блок Трайчо Трайков в изборната нощ. Той не отправи директен призив към избирателите кого да подкрепят на втория тур на изборите, в който кандидатът на БСП Румен Радев отива като победител на първия тур срещу кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева.

Трайков, който говори пред различни национални медии, обаче подчерта, че със сигурност не би гласувал за Радев.

Убеден съм, че човек, който е приел да бъде издигнат от БСП, няма как да бъде припознат от моите избиратели, коментира Трайков, който според първоначални данни печели 7.1 на сто от гласовете. Въпросът е, че Цецка Цачева отказва през цялата кампания да обясни възгледите си на хората, допълни той пред БНР. Според него досега Цацчева не е показала, че може или иска да победи Радев.

Убеден съм, че моите гласоподаватели са гласували, защото всеки е направил осъзнат избор и от тази гледна точка, няма как да не съм доволен, допълни Трайков и добави, че 25 на сто от гласувалите за него са хора, които на последните избори са гласували за ГЕРБ.

Представителите на Реформаторския блок изразиха задоволство от резултата на Трайков, който финишира пети на първия тур, но броят гласовете да него не е по-нисък от подадения за РБ на парламентарния вот преди две години. В същото време управляващото и опозиционното крило на РБ са на различни позиции за това трябва ли да призовават избирателите си да подкрепят на балотажа кандидат-президента на ГЕРБ Цецка Цачева, която според първите данни от екзитпол губи първия тур от кандидата на БСП Румен Радев.

Самият Трайчо Трайков заяви, че неговите симпатизанти нямат нужда да бъдат призовавани кого да подкрепят на балотажа и не са много податливи на внушения за кого трябва да се гласува.

"Ние оставаме в управлението и нямаме основание да подаваме оставка. Ще видим дали управлението остава", коментира Даниел Вълчев от "Движение България на гражданите" (ДБГ). Лидерът на неговата партия Меглена Кунева бе казала в началото на предизборната кампания, че ще се оттегли от управлението, ако Трайков получи под 200 хил. гласа.

Демократи за Силна България (ДСБ) обаче излязоха с декларация, че няма да подкрепят нито един от двамата кандидати на втория тур.

"Резултатите от първия тур дестабилизират страната и са предпоставка за политическа криза, реставрация на левицата и антиевропейски, фалшив национализъм, за която е виновен единствено премиерът Бойко Борисов", обяви ДСБ.

И докато всички чакат дали Борисов ще подаде оставка, както бе обещал, ако Цачева загуби първия тур, здравният министър Петър Москов ентусиазирано призова кандидатката на ГЕРБ да бъде подкрепена на балотажа.

Има опасност България да осъмне с червен генерал за президент, предупреди той в неделя вечерта. Според него това е "фронт", а формациите трябва ясно да се разпределят на него. По думите му било ясно, че десните партии трябва да се явят във формат "ЕНП", защото защитават евроатлантически ценности. Отделянето на ДСБ от общата подкрепа на РБ за Цачева на втори тур, Москов окачестви като "детска болест на десницата".

Според Радан Кънев обаче отговорността за кризата, която се очертава след президентския вот, е лично на премиера Борисов. "Многократно и арогантно той отказа протегнатата ръка вдясно от центъра. С навеждането си към Ердоган и Путин постави на карта членството в ЕС и НАТО. По обиден за цялата нация начин забави номинацията на ГЕРБ, и издигна кандидат, неприемлив за десните избиратели не само в РБ, но и в ГЕРБ", се казва в декларацията на ДСБ.

От партията заявяват, че няма да подкрепят нито един от кандидатите на втори тур - Цецка Цачева от ГЕРБ и ген. Румен Радев от БСП, и започват интензивна подготовка за парламентарни избори. "С поведението си по време на кампанията, те допълнително отблъснаха десните избиратели и убедените демократи. Тяхна задача е да спечелят загубеното доверие за седем дни", казва се още в декларацията.

Още от 11 ноември ДСБ започва интензивна подготовка за парламентарни избори и "протяга ръка за обща работа с тези граждани и организации вдясно, които са опозиция на настоящото управление." "След изтеклия пълен цикъл от избори, десницата трябва да започне на чисто. Да изгради смела алтернатива на днешното корумпирано управление, което предаде политическата инициатива на комунисти и популисти. Нашата задача днес е да обединим свободните българи - демократите, реформаторите, десните хора в България", заявява ДСБ.

СДС, които също като ДБГ са от управляващото крило в РБ, обявиха незабавно подкрепа за Цачева на балотажа.

"Не може да позволим, понеже винаги каузата на СДС е била антикомунизъм, червен генерал да застане начело на България. Ние ще подкрепим кандидата на ЕНП, кандидата на партията, с която сме в коалиционна формула - ГЕРБ. Това мисля, че е редно, като коалиционни партньори, да направим", заяви лидерът на СДС Божидар Лукарски.

"Ние оставаме в управлението, нямаме основание да подаваме оставка, ще видим дали то остава", каза Данеил Вълчев от ДБГ.

Той коментира, че кандидатът на блока Трайчо Трайков със сигурност е събрал повече от 200 хил. гласа, поради което ДБГ няма основание да напусне правителството, както бе обещало. Според първите резултати от изборите Трайчо Трайков е пето сред кандидатите с около 7% от вота. Вълчев коментира, че резултатът е бил очакван, но въпреки това от ДБГ не са доволни от него.

Трайчо Трайков не пожела да коментира бъдещето на Реформаторския блок като посочи, че не иска да коментира партийното строителство. Според Трайков хората, дали гласа си за него, не се чувстват добре представени. "Имаме ангажимент и задължение към тях. Много от тях ми казват, че не биха гласували за Реформаторския блок", коментира той.

Споделяне

Още от Президентски избори

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?