Ражданията със секцио в някои болници достигат до 90%

Не всички клиники покриват стандарта за 80 раждания годишно

Ражданията със секцио в някои болници достигат до 90%

Почти половината от ражданията у нас се извършват чрез секцио, като в някои болници раждането чрез цезарово сечение достига 70% и дори 90% от общия брой раждания. Близо една трета от ражданията у нас са завършили с някакви усложнения и се е наложило полагането на допълнителни грижи за бебета, показват още данните на “Индекс на болниците“ - съвместен проект на “Галъп“ и здравния сайт Clinica.bg.

Въпреки че в медицинския стандарт по акушерство и гинекология са заложени поне 80 раждания на година, не всички болници го спазват, показва още индексът, който използва данни на НЗОК за дейността на лечебните заведения през 2017 година.

Общо 58 237 са били ражданията в страната ни през изминалата година. Те са осъществени в 108 болници в цялата страна.

В 11 болници ражданията са под санитарния минимум

11 са болниците в страната, в които са се извършвали раждания, въпреки че броят на тази дейност е бил под санитарния минимум от 80 за година. Най-малко са били ражданията в Ардино – 3, Кубрат – 19, и Каварна - 26. Най-много  се осъществяват в три специализирани болници в столицата "Майчин дом" – 3730, "Св. София" ("Тина Киркова") - 2491, "Шейново" – 2296, показват данните.

Общо 17 са лечебните заведения в цялата страна, в които има над 1000 раждания а година. Те са разположени в големите областни градове – София, Пловдив, Бургас, Русе, Варна, Плевен, Ст. Загора, Сливен. Сред тези болници има както държавни, така и частни и общински.

Частните болници са с по-висок процент на секцио

Почти половината от ражданията у нас се извършват не по нормален път, а чрез секцио, сочат обобщените данни за страната. От всички 58 237 раждания 45% са направени чрез цезарово сечение. Делът му в различните болници обаче не е еднакъв.

Той варира от 0 до близо 90% в някои лечебни заведения. Като цяло процентът на ражданията със секцио е по-висок в частните лечебни заведения.

Освен цезарово сечение в страната са се извършили и 428 раждания с форцепс. Броят им е по-голям в публичните лечебни заведения.

Конкретните цифри за всяка болница може да видите в "Индекс на болниците" тук.

Една трета от ражданията завършили с усложнения

Общо 7486 са били недоносените бебета, които са се родили през 2017 г. у нас. Тяхното тегло е било под 2500 гр. Въпреки че броят на болниците с отделения по неонатология у нас е над 80, грижи за най-малките бебета – под 1499 гр., могат да се полагат в 38 от тях.

Близо една трета от ражданията у нас са завършили с някакви усложнения и се е наложило полагането на допълнителни грижи за бебета, показват още данните. Над 19 хил. са били бебетата над 2500 гр., за които се е наложило осъществяването на диагностика и лечение.

Под един процент – 0.57%, са били бебетата, починали при раждането.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?