Разследващите отхвърлят единствено версията със самоубийство в Нови Искър

Жертвите са убити с множество изстрели, няма оръжие, няма и заподозрян

Прокуратурата и МВР отхвърлят единствено версията, че член на избитото семейство в Нови Искър може да е извършител на тежкото престъпление, който след това да се е самоубил. Това стана ясно от брифинга на шефа на националното следствие Борислав Сарафов и главния секретар на вътрешното министерство Младен Маринов в сряда вечерта.

Двамата потвърдиха и информацията, че все още не е открито предполагаемото оръжие, с което е извършено шесторното убийство, както и че липсва заподозрян. Като работна версия бе посочен бизнесът на бащата Неделчо Юнаков, който в момента се изследвал.

По думите на Сарафов трагедията в Нови Искър е "без аналог в най-новата история на страната", тъй като престъплението е извършено с особена ярост - някои от жертвите са разстреляни с множество куршуми.

Обстоятелство, което напълно опровергава главния прокурор Сотир Цацаров, който във вторник вечерта съобщи, че жертвите, намерени в къщата, са застреляни с по един изстрел. Оборена бе и неофициалната информация, спусната първончално от ръководството на МВР, че само бащата е с огнестрелна рана, а останалите жертви са удушени.

Засега няма яснота дали убиецът е един или са няколко, нито дали при убийствата е ползвано едно оръжие или повече. Този въпрос ще бъде изяснен, когато станат готови назначените експертизи. За момента Сарафов уточни единствено, че престъплението е извършено в новогодишната нощ на 31 декември срещу 1 януари.

"Към момента не сме установили оръжието на убийството. Ако някой се самоубие, оръжието обикновено е там", коментира Сарафов и допълни, че версията, че убиецът се е самоубил, е категорично отхвърлена: "Никой не се самоубива с по няколко изстрела."

По думите му разследващите са извършили "изключително прецизни процесуални-следствени действия", но въпреки това оръжие не е било открито. Колко са прецизни следствените действия на този етап изобщо не е ясно, предвид разнопосочната информация, лансирана лично от високопоставени представители на прокуратурата и МВР.

Пет от жертвите са били намерени в къщата в Нови Искър, а шестата е била открита разстреляна в гората. Става дума за 44-годишната Кети Николова Кюхова, която първоначално бе издирвана като заподозряна за убийствата. Полицаите са били заведени до тялото ѝ от следово куче. Там е открит и семейният автомобил БМВ Х5, който също бе обявен за издирване във вторник.

Освен бащата Неделчо Юнаков, останалите жертви са синът му Георги Юнаков (роден 1998 г.), тъщата му Еленка Бурджиева (родена 1945 г.), доведената му дъщеря Нанси Иванова (родена 2001 г.), нейният приятел Боби Иванов (роден 1999 г.) и Кети Кюхова (родена 1973 г.), чието тяло бе открито в кладенец, близо до който бе изоставен джипът.

Сарафов добави, че тепърва ще се изяснява дали Кюхова насилствено е била качена и откарана с него до кладенеца с гората. "Вероятно да, но не бихме могли да се ангажираме с крайно становище", заяви зам.-главният прокурор. В къщата е било намерено застреляно и домашното куче.

По думите на главния секретар на МВР Младен Маринов разследващите основно проверяват дейността на бащата, като уточни, че "има информация, че се е занимавал с търговска дейност, включително и с т.нар. кухи фирми, които чистят ДДС". Попитан дали вижда проблем във факта, че поемно лице по разследването в сряда разказа подробно по телевизиите какво е видяло в къщата на разстреляното семейство.

"Аз сега наистина не знам за какво говорим. Търсим пропуски в разследването ли", подразни се Маринов, след което шефът на СДВР направи забележка на журналистите, че "някои хора не са спали цяла нощ". Раздразнението им бе споделено и от Сарафов, който уточни, че брифингът не е посветен на пропуските по делото, подчертавайки че колегите му и в момента "пият кафета, пушат цигари и работят".

Гневната реакция на Маринов бе предизвикана и от въпрос за тефтерчето със сметки, открито от журналисти в Нови Искър, което тепърва подлежи на почеркова експертиза, за да се установи кой е притежателят му. По този повод шефът на следствието отбеляза, че разследващите разчитат на съдействие дори и от страна на представителите на медиите.

Споделяне

Още по темата

Още от България