Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Разяснителната кампания на ЦИК – силно закъсняла, съмнително претупана

7 коментара
Разяснителната кампания на ЦИК – силно закъсняла, съмнително претупана

Както всеки път, когато наближат избори, Централната избирателна комисия (ЦИК) ще изпълни вменените ѝ задължения и ще проведе разяснителна кампания. Тя се плаща от избирателите, на финансов жаргон наричани данъкоплатци. За разлика от участниците в изборите, които се борят за гласовете на избирателите с всички сили и с позволени, а понякога и с непозволени средства, целта на провежданата от ЦИК кампания е да гарантира, че максимално голям брой хора ще отидат до урните да упражнят правото си глас и че ще направят своя информиран избор.

Кампанията на ЦИК предстои. Какво ще е нейното качество предстои да видим, но това вероятно няма да има значение за част от адресатите, към които е насочена, тъй като реално времето за разяснения сред тях ще е изтекло.

На 20 септември "КОТТА" ООД са избрани от Централната избирателна комисия (решение, публикувано в 22:24 часа ) за изпълнител на клиповете - аудио и видео, за информационната кампания за изборите.

Клиповете за избирателните списъци и гласуване на граждани с увреждания трябва да се предадат на ЦИК не по-късно от 26 септември. Кога ще започнат да се излъчват предстои да видим. Срокът обаче, в който се подават заявления за това, че избирателят иска да гласуват с подвижна избирателна урна, изтича на 22 септември - 4 дни преди рекламното клипче да бъде изработено, камо ли излъчено.

Третият клип е посветен на правилата за гласуване в изборния ден и трябва да се предаде на ЦИК най-късно до 30 септември.

Според заданието "клиповете трябва да представят примери за необходимите действия в тяхната последователност от страна на гражданите и компетентните органи при упражняване на правата и задълженията на гражданите, съответно правомощията на компетентните органи съобразно конкретното тематично съдържание на клипа, както и да визуализират образците на документи, необходими за упражняване на съответните права, задължения и правомощия" и трябва да имат жестомимичен превод.

Никъде в заданието не се споменава, че е важно да присъства посланието хората да излязат и да гласуват, да бъдат активни, да се противопоставят на всеки опит да бъдат сплашвани и манипулирани, нито как и към кого да се обърнат, когато констатират нарушения на изборните правила.

Конкурсът за изработване на клиповете бе обявен на 14 септември, с решение, публикувано в 23:30 часа. Според решението на ЦИК заданието и проектът на договор за участие в конкурса се получават от кандидатите от 15 до 18 септември 2011 г.

Следите ли поредността?

Според тръжните книжа, изготвени от ЦИК, срокът за подаване на офертите бе от 15 до 19 септември.

Офертите трябваше да включват подробен писмен сценарий за клиповете по трите теми, документите на кандидатите и цена. Изисквания за опит в подобни кампании, въпреки невероятно кратките срокове, сложността и спецификата на темата - няма. Цената на клиповете по всяка една от трите теми не може да надхвърля 20 000 лв. без ДДС.

В свое решение, публикувано на 19.09.2011 в 22:34 часа ЦИК допусна до участие в конкурса ЕТ "Сценарна работилница - Борислав Огнянов" и "КОТТА" ООД с ЕИК. Само тези две фирми са подали оферти.

Дано гражданите успеят да видят клиповете преди да са изтекли и други срокове, които засягат техните права на избиратели - краен срок за издаване на удостоверения за гласуване на друго място (08.10.2011 г.); краен срок за подаване на заявления за удостоверение за гласуване на определено място, ако гражданинът е включен в избирателните списъци за отделните видове избори в различни населени места (08.10.2011 г.); краен срок за подаване на заявления и вписване на избирател в списъците по настоящ адрес, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места (08.10.2011 г.); краен срок, в който избирателите подават до кмета на общината/района/кметството заявления за отстраняване на непълноти и грешки в избирателните списъци (15.10.2011 г.).

Всеки, който се е занимавал с публични комуникации, си представя веднага колко е сложно да се предаде такова съобщение и че се изисква време то да достигне до адресатите. И не само да стигне до тях, а да бъде разбрано, след което да има време да се осъществи предписаната процедура по изисквания от закона начин и в срок.

Във вече закъснялата разяснителна кампания избирателите трябва да разберат как да действат, когато личната им карта е процес на издаване или са загубили документите си за самоличност; как се гласува с придружител, как се проверява коя е секцията, в която избирателят гласува и разбира се как трябва да се изписва единствено разрешеният знак " Х", за да бъде вотът им зачетен.

ЦИК е измислила 13 допустими начина, по които това да става: и те трябва да бъдат разяснени на гражданите, за да не видим на изборите значителен брой недействителни бюлетини.

За кампанията са предвидени общо 200 000 лв. Извън изработката на клиповете, остават 140 000 лв. за присъствие в медиите и осигуряване на покритие, което да гарантира, че съобщенията ще стигнат до избирателите и ще бъдат разбрани.

Начинът, по който се процедира до момента, обаче, показва, че се търси по-скоро отчитане на дейност, отколкото реално свършена работа.

Приятно гледане, дами и господа избиратели! И който разбрал – разбрал...

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #7

  Тонке, ти кога ще осовбодиш онова общинско жилище, в което си се настанила неправомерно? не те ли е срам, МА?

 2. Анонимен
  #6

  ЦИК послушна пропагандна машина в рьцете на ББ Живков

 3. Анонимен
  #5

  Целта е да не се гласува масово - всичко покрай закона, кампаниите и липсата им показва и доказва това.

 4. Анонимен
  #4

  корупция, корупция, корупция и така до края на света! ние сме на всеки километър!

 5. Анонимен
  #3

  Бражо, на Антоанета Тзонежа за коментара

 6. ДИМИТЪР ШОПОВ
  #2

  ТОНКЕ, ТОНКЕ, НЯМА ОПРАВИЯ, ТОНКЕ.

 7. emma
  #1

  Пак харчене на държавни пари на вятъра!Всички знаят,че е излишно,но се прави,за да се пълнят касите на приятелски ЕТ?Е не е ли корупция това?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.